AIRBACK

„Víš co, možná to není zas tak dobrý nápad.” (Leonard)
„Ale ne, řekl bych, že je vždycky možnost, že alkohol a špatný úsudek z její strany by z toho nakonec mohly udělat příjemný romantický večer.” (Sheldon)
Teorie velkého třesku, epizoda Korolár seržanta Sněhulky

 

Kdosi kdysi mě upozornil na Holky z Hollywoodu. Tedy na píseň od kapely Airback, ne na ty nádherný… hérečky. Cover skladby Hollywood Hills od finské kapely Sunrise Avenue se fakt povedl. Duha („rainbow“) v originále i v českém textu se symbolicky klene nad úspěchem skladby v anglické i české verzi. Pro každou kapelu je poctou, pokud písně z jejího repertoáru přebírají další party. A to se tady stalo měrou vrchovatou…

Kapela Airback se dala dohromady v Novém Veselí na přelomu let 2004 a 2005. Úplně první vystoupení partičky mladých kluků proběhlo „na vyřezané kytary (s puštěným rádiem) při příležitosti kácení máje.“ Úplné začátky kapely jsou popsány na profilu kapely na www.rockmag.cz a v podstatě se neliší od mnoha jiných kapel, které se daly dohromady na kamarádské bázi v útlých letech. Zajímavostí je, že z původní sestavy dnes (po dvanácti letech) v kapele už nikdo nehraje.

Jak vznikl název kapely? Vzpomněl jsem si na Polívkovu hlášku z Pelíšků („Pánové, já jsem četl v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí takovou zajímavost, že průměrná ženská myslí na sex každých pět minut…“). Takhle na vznik názvu a začátky kapela vzpomíná v rozhovoru pro rockový portál: „Název vznikl díky naší původní zpěvačce. Měla dvě velké hezké přednosti a původně ze srandy vznikl název Airbag, poté až název AIRBACK, kterému jsme přiřadili náš kapelní symbol, vzducholoď.“

V roce 2012 kapela natáčí a vydává své první CD s názvem „Dívej“, které obsahuje vedle dalších patnácti skladeb již zmíněný hit Holky z Hollywoodu. A o dva roky později přichází s příznačným albem „Je nás jako psů“. Vydaná alba jsou uvedena v diskografii na webových stránkách www.airbackweb.cz a kapela je velkoryse umožňuje kompletně přehrát.

Na konci nultých let začíná Airback po zpočátku spíše nahodilých vystoupeních pravidelně hrát na zábavách. Kapela postupně získává stabilní fanouškovskou základnu a zejména v širokém okolí Žďáru nad Sázavou jsou její zábavy obvykle velmi dobře navštěvované. Mezi pořadateli zábav je Airback oblíbenou sázkou na jistotu, o čemž svědčí plný ferman kapely na letošní rok. Jako v posledních letech vždy! 🙂

Jsem rád, že jste všichni tady
každej sám a stejně všichni dohromady
Všichni pijou a žijou, neznaj nudu
A všechny holky jsou jako ty z Hollywoodu
Na to špatný jsem tady já…

Přestože v kapele po celou dobu skoro permanentně probíhaly nějaké personální změny, Airback vše vstřebá a dokonce dokáže pracovat na vlastním repertoáru. Vrcholem úsilí jsou dvě vlastní skladby, k nimž kapela natáčí oficiální klipy.

Jako první vznikl video klip ke skladbě Anděl

a o rok později přichází Síla davu

Těžištěm repertoár hraného kapelou po zábavách jsou přesto osvědčené klasiky – v play listu najdeme kapely Wanastovi Vjecy, Harlej, Kabát, Rybičky 48, Arakain a ze zahraniční produkce třeba Roxette, Desmond či AC/DC.

Aktuální sestava kapely:

Míra Stehno – zpěv

Aneta Krčálová – zpěv

Martin Klíma – klávesy

Miloš Šiška – kytara

Lukáš Coufal – kytara

Zdeněk Jílek – bicí

Jirka Wasserbauer – baskytara

Při rešerši před psaním blogu jsem si uvědomil kuriózní a docela zábavnou věc. Jedním z muzikantů, kteří v začátcích prošli kapelou Airback, byl Lukáš „Štěves“ Štědrý (dnes zpěvák kapel Vosa rock a Motouz). Lukáš zanechal významnou stopu také v hudební skupině Karakum a hlavně v Moravě – v dalších dvou kapelách, které tvoří páteční program na festivalu v Dobrohostově. Na svůj relativně mladý věk už toho Lukáš stihnul docela dost! 🙂

Airback vystoupí na zahajovacím večírku festivalu STOCK Dobrohostov v pátek 18. srpna od půl deváté a nepochybuji, že roztančí publikum a vytvoří dokonalé entrée pro koncert hlavní kapely (Morava).

Jedno je jisté – všechny holky na parketu v Dobrohostově budou jako ty z Hollywoodu! 🙂 Buďte u toho!

ROZHOVOR S MARTINEM KLÍMOU

S Martinem Klímou, klávesákem a šéfem kapely jsme se seznámili v rámci přípravy vystoupení Airbacku v Dobrohostově. Bylo mi potěšením připravit pro festivalový blog toto krátké interview.

Martine, brzy Vám začne zábavová sezóna. Jak se připravujete?

Především jsme v poslední době odpočívali a nabírali sílu do letošní sezóny, která bude opět vyčerpávající. No a samozřejmě jsme také rozšířili náš repertoár, na kterém stále pracujeme a který snad v průběhu sezóny ještě rozšíříme.

Kolik máte vlastních skladeb a jak často je hrajete na zábavách?

Vlastních skladeb máme patnáct, nicméně všechny v současné době nehrajeme. Několik vlastních písní hrajeme prakticky každou zábavu a pár dalších písní hrajeme příležitostně.

Jaké máte plány do budoucna? Na webu uvádíte „snahu prorazit i na jiných typech hudebních akcí (než zábavy)“. Jak se Vám to daří?

Zábavy jsou stále naším těžištěm, ale jsme rádi za každou příležitost zahrát si i na jiných typech akcí, což se nám vcelku daří. V loňském roce jsme například hráli v jednom klubu v Jihlavě s kapelou Ovoce. Letos jsme poprvé vystupovali na plese. Dále nás letos čeká festival v Dobrohostově a již nyní máme rozjednané další festivaly, plesy a jiné různorodé akce. Uvidíme, co všechno se nám podaří zrealizovat.

Co z Vašeho repertoáru nejraději hrajete? A na co publikum nejvíc reaguje?

Každého z kapely baví něco jiného. Obecně ale můžu říct, že nás nejvíce baví nově nacvičené věci, které se nám ještě neoposlouchaly. U publika to bude asi podobné, ale určitě bych mohl vypíchnout třeba Svaz českých bohémů a Holky z Hollywoodu.

Kdo je autorem textu ke skladbě Holky z Hollywoodu. (Byl autor českého textu v nějakém speciálním osobním rozpoložení? :)

Text složil náš zpěvák Míra, který také stojí za tvorbou většiny našich textů i hudby. Míra má pro skládání veliký talent a člověk se nestačí divit, kde neustále bere inspiraci. V době, kdy Míra složil Holky z Hollywoodu, užíval nosní kapky kvůli ucpanému nosu. Možná radost, kterou mu způsobila právě úleva od ucpaného nosu, pomohla Mírovi i při tvorbě tohoto textu.

Na postu bubeníka uvádíte Zdeňka Jílka a Davida Slámu. Odhaduji, že (jen) alternují. Nebo už jste někdy hráli se dvěma bubeníky? 🙂

Se dvěma bubeníky jsme zatím nehráli, ale třeba to někdy zkusíme :-D.

V pátek máte v Dobrohostově hodinový koncertní set před Moravou. Budete mít speciální play list? Na co se můžeme těšit?

Speciální play list určitě sestavíme. Těšit se můžete například na naše nejnovější vlastní písničky, kterými jsou Bejk flegmatik a Síla davu. Dále jistě zahrajeme i Holky z Hollywoodu a další přetextované písně.

Martine, děkuji za Tvůj čas. Ať se Vám daří!