Bude se stockovat

(Howard čte jednu ze stížností studentů na Sheldona)
“Einsteinova teorie vysvětluje, proč čas letí jako pták, když se bavíte,
ale když posloucháte Dr. Coopera, padá mrtvý k zemi.” (Howard)

Teorie velkého třesku, epizoda Genialita uspávače hadů

 

K osmnáctému výročí založení malého letního festivalu STOCK DOBROHOSTOV byl pořadatelský tým vedle nominace v anketě kraje Vysočina Zlatá jeřabina za kulturní počin roku 2012 obohacen o nový termín “stockovat“, neboli užít si STOCK se vší parádou.

Juniorovi (Jaroslav Bořil ml.) byly v roce, kdy se festival uskutečnil poprvé, pouhé dva roky. Před dvěma lety jsme na festivalu uspořádali anketu a více než pětina sobotních návštěvníků uvedla věk v kategorii do dvaceti let. Jarda je ale netypickým zástupcem nejmladší generace, která okysličuje festivalové publikum.  Podstatný čas sobotního programu stráví na pódiu. Souhrou okolností je to patrně v letošním ročníku poprvé, kdy někdo (Jarda) vystoupí plnohodnotně a v jednom dni  jako stálý člen se třemi kapelami: E.M.I.L. (18.20 – 19.10), BURN (22.20 – 23.10) a OZZY OSBOURNE REVIVAL (01.00 – 01.50).

Jarda si toto neobvyklé privilegium zaslouží. Uvážíme-li, že klávesy nejsou jeho hlavní nástroj (na konzervatoři v Brně studuje hru na housle, v Havlíčkově Brodě byl na Soukromé umělecké škole  jedním z posledních žáků pana učitele Zdeňka Němce – jak jsem mohl v předchozím blogu na něj jako bývalý houslista sakra zapomenout!?), hraje skvěle. Nepochybný talent nenechává ležet ladem. Takže, proč ne?

Jarda tedy bude letos „stockovat“, jak sám pravil. Pro něj osobně to znamená nejen 3 x 50 minut na pódiu, ale pomoc při přípravě a úklidu parketu od čtvrtka do pondělí. Jen ať stockuje.

Mnohem pozoruhodnější je, že se letos chystají stockovat teenageři, pro které použít zkratku LOL osobou starší 40 let v chatové diskusi je něco absolutně nepatřičného. Musím je však upozornit, že pokud jde o program, budou jejich uši vystaveny převážně hudbě, která vznikla dávno před jejich narozením a v podání lidí, kteří by mohli být (nebo jsou) jejich rodiči. Bingo. 😉

Vždycky jsem si myslel, že festival jednou skončí buď pro slábnoucí zájem veřejnosti (což teď nevypadá) nebo přirozenou cestou. Tedy že zestárneme a každoroční pětidenní jízdu už jednoduše nebudeme schopni fyzicky zvládnout. Teď se ale možná začíná rýsovat nějaká třetí cesta.