E.M.I.L.

 „Hele, vím, že navenek vypadám sebevědomě a světácky, ale… popravdě takový nejsem.“ (Howard)
Teorie velkého třesku, epizoda Experiment Gorila

 

Jednou ze dvou kapel, které před dvaadvaceti lety stály u zrodu festivalu a která se v letošním programu také představí, je E.M.I.L. z Havlíčkova Brodu. Zaslouží si poněkud delší text. Pojďme na to.

Historie kapely je téměř tak dlouhá jako porevoluční dějiny tohoto státu. Vznik inicioval hudebně nadšený a sotva dospělý kluk z Dobrohostova jménem Petr Milichovský. Zřejmě první vystoupení tehdy ještě nepojmenované kapely (původní Petrův návrh Dobrousťanka byl zbytkem kapely nekompromisně zavržen) se odehrálo o silvestrovské noci roku 1990 v kulturním domě v Mírovce.

Za zakládající sestavu je považováno toto složení kapely:

Petr Milichovský – trubka, baryton, kapelník (dnes FORTUNA)
Pavel Kletečka – pozoun (dnes SOUNDPAK – zvukař na volné noze, KANYSTR)
Jiří Kletečka – klávesy (dnes REBELKA)
Petr Kletečka – kytara (dnes více méně v hudebním důchodu)
Zdeněk Steiner – bicí nástroje (dnes WOHNOUT)

Všichni zakládající členové kapely prošli Lidovou školou umění v Havlíčkově Brodě. Je příznačné, že tři z nich absolvovali studium u pana učitele Otty Bauera. Otto před třemi lety v požehnaném věku osmdesáti jedna let zemřel, ale zanechal po sobě pozoruhodné dílo v podobě obrovského počtu aktivních muzikantů, kteří prošli jeho školou a dnes tvoří základ mnoha kapel na Havlíčkobrodsku. Více viz osobní vzpomínka (nekrolog).

Autorem názvu kapely E.M.I.L. je Jiří Kletečka. Ten do jména svého oblíbeného strýce Emila Kotlika vložil anglická slova Endless Music Instruments Language, volně přeloženo „Nekonečná Řeč Hudebních Nástrojů“. Variace na křestní jméno Emil byla poctou člověku, který rodině v osmdesátých letech posílal přes železnou oponu mj. nedostupné noty, např. kompletní partituru k albu „The Wall“ od Pink Floyd. Kdo to tehdy měl? 🙂

Z původního složení kapely nezůstal kámen na kameni.

Již v prvním období (od založení kapely do poloviny devadesátých let, kdy dochází ke změně na postu kapelníka) proběhly zásadní personální změny. V roce 1993 kapelu jako první opouští nejmladší člen – Zdeněk Steiner, kterému bylo v roce založení kapely pouhých čtrnáct let. Zdeněk odchází studovat na brněnskou konzervatoř, aby se o několik let později vynořil v první české hudební lize jako bubeník kapely WOHNOUT.

Zdeňka Steinera nahradil Jiří Beránek, který zůstal kapele věrný až do dnešních dnů a patří mezi pořadatelské opory festivalu.

Na konci roku 1993 členové kapely E.M.I.L. usoudili, že bez baskytary to není úplně ono a byl angažován Jaroslav Bořil, v té době ještě sólový zpěvák ledečské rockové kapely S.D.A. Toto rozhodnutí se ukázalo jako zásadní a určující pro celou další dlouhou éru kapely až do současnosti.

V roce 1994 kapela podnikla odvážný výlet s SDH Přibyslav do Švýcarska. Z naší původní představy, že si z výletu přivezeme každý balík, jsme za hranicemi rychle vystřízlivěli. Jinak to ale byl veselý podnik, který v mytologii kapely patří na čestné místo! Ubytování v protiatomovém krytu, šílený průvodce Ralf a kuriózní okradení na záchodku v obrovském nákupním středisku jedním z účastníků zájezdu (kterému cestou zpět do ČR nikdo z nás neřekl jinak než “Zloděj koní“) patřilo ke koloritu vypráskané akce, z níž je tato skupinová fotka:

Výlet do Švýcar (1994) – zleva: Petr Milichovský, Jiří Beránek, Jaroslav Bořil, Pavel Kletečka, Petr Kletečka, Jiří Kletečka

První období kapely končí v roce 1995 odchodem Petra Milichovského. Petr prakticky ihned zakládá FORTUNU. Přátelské vazby muzikantů přetrvaly, což vedlo hned v následujícím roce k položení základů festivalu STOCK. Původní název „KNYKSTOCK“ odrážel fakt, že několik prvních ročníků se konalo v obci Knyk. Kruh se uzavřel.

Repertoár kapely tvoří převzaté skladby. E.M.I.L. je typickou vícežánrovou kapelou. V repertoáru najdeme rock & pop, blues, country, rock´n´roll a samozřejmě dechovky – plesy představují významnou část produkcí kapely. Postupně a především ve svém druhém období (po roce 1995) velký podíl v play listu kapely tvoří covery zpívané v anglickém originále.

Charakteristickým rysem kapely je uvážlivé doplňování repertoáru. Přes značnou rozmanitost žánrů v repertoáru si kapela vždy udržovala jistý styl, jakkoliv paradoxně to zní.

Zastavme se u Jaroslava Bořila (Boříka). Fascinující je výčet kapel, které postupně založil nebo jimi prošel (bez nároku na úplnost): DRÁKULA, PVC, KIKS, GUMOVÝ KNEDLÍK, SKV KVARTET, BASS ROCK, AZRAEL, U.CH.O., S.D.A., TRAFFIC JAM, OLD COUNTRY BAND, BURN. E.M.I.L. je v současnosti jeho hlavní kapelou a zde si plní své trojí povinnosti – hráče na baskytaru a zpěváka, kapelníka i manažera. Pár slov o něm též v tomto blogu.

Foto z předloňského vystoupení kapely v Dobrohostově (autor: Stanislav Peluch)

V kapele za dobu existence působila řada dobrých či vynikajících muzikantů. Když už vzpomínáme, kromě již zmíněných to byli: Iva Kletečková (dnes HAVLÍČKOBRODSKÁ DVANÁCTKA, hostujíce ROSE BAND), Eva Nováková (TRAFFIC JAM), Libor Siebenbürger (VRABČÍ TRH), Petr Čapek (dříve především ILUZE, později IMPULS), Jan Duben (dnes MUDRBAND), Libor Hejkal Jiří Dvořák (zvukař).

Pojďme do současnosti. V loňském roce kapela své původně avizované vystoupení zrušila. Rok byl ve znamení dvou personálních změn, když na jeho začátku dochází k výměně na postu zpěvačky a na jeho konci na postu kytaristy. Sestava se stabilizovala v tomto složení:

JAROSLAV BOŘIL – baskytara, zpěv

JOSEF MED – trubka, zpěv, zvuk

JIŘÍ BERÁNEK – bicí nástroje

JAROSLAV BOŘIL ML. – klávesy, housle

ALENA FUXOVÁ – zpěv, klávesy

VÁCLAV MÁLEK – kytara

Symbolicky první vystoupení kapely v nové sestavě se uskutečnilo na oslavě padesátin Boříka 7. ledna v havlíčkobrodském klubu OKO.

Po roční pauze se můžeme těšit na vystoupení kapely v generačně občerstvené sestavě. E.M.I.L. celý víkendový maratón v pátek 18. srpna v sedm večer zahájí. Pokud se z ampliónů ozve úvodní entrée “Byl jednou jeden Emil”, budete na správné adrese! A pokud pobudete do soboty, možná přijde i… sám velký český Mick Jagger originál! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=N7qQ9h4pH-k