GUFERO

„Jak jde život?” (Penny)
„Jako ostatním. Podléhá entropii, opotřebení a smrti.“ (Amy)
Teorie velkého třesku, epizoda Substituce domácím mazlíčkem

 

V sobotu 27. září 2014 jsem se šel podívat do areálu Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod a.s. na Svatováclavské trhy s Rebelem. Nejvíc mě zaujala kapela, která hrála úplně na konec: GUFERO. Byl to skutečný nářez! Výborný sólový kytarista a zpěvák jako by vypadl z úst Briana Johnsona. Možná je hard rock trochu na ústupu, ale pokud jde o mě, mám tenhle hudební styl za stoprocentně zábavnější než spoustu současnější muziky. Můžete mé srdce klidně beat! 🙂

GUFERO jsem býval mohl slyšet poprvé mnohem, mnohem dříve. Jenže v době vzniku kapely (osmdesátá léta) jsem na zábavy ani odpolední čaje nechodil. To spíš obrážel Svojšické letorosty a slunovraty, poslouchal Spirituál kvintet a Marsyas a hledal tajemství ve skladbách jako Tajemství a skryté významy ve skladbách jako Starý příběh. Tak až teď.

Po sametové revoluci si kluci z GUFERA dali dvacetiletou uměleckou pauzu. Naštěstí pro nás kapelu obnovili právě včas, aby v sobotu 13. srpna s námi mohli oslavit 21. výročí založení festivalu. 🙂

Sebeprezentaci má kapela tak trochu na háku. Více než třicetiletá historie souboru se na bandzone.cz vešla do jediného svérázného odstavce… “Kapelka tohoto jména vznikla v dobách totalitního zmatku a když prošla lustrací a přehrávkama, tak se tak nějak protloukala hudebním životem a vyprodávala sály na odpoledních čajích. Toto těleso se na nějaký čas odmlčelo a po neuvěřitelných dvaceti letech si řekl jeden z členů kapely “HOVNO!!” a obvolal členy bývalého GUFERA a po menších útrapách dává kapelu opět dohromady. Z tehdejších členů zůstává v kapele jen Baby a Škára a zbylá místa obsazují hudebníci z kapely Bohouš – KYKLOP a z kapely Fousatej hat – DAN a HAT. Po necelých dvou letech koncertování kapelu opouští oba “Hati” a na post kytar přichází SUD a chvilku nato sólový kytarista HANS. Kapelu opouští z osobních důvodů i zpěvák KYKLOP a místo něj na záskok zpívá SUD, později na stálo. Po necelém půl roce přichází kytarista PAVKA a kapela Gufero začíná pracovat na vlastní tvorbě, což netrvá dlouho. V roce 2013 kapela začíná přehrávat klasické rockové písně a nabírá nového rozměru. Rok 2015 přináší nešťastnou událost, baskytarista Škára opouští kapelu a na jeho místo nastupuje kolega z bratrské kapely Fousatej Hat Petr BOBI Hlaváč.”

A tak ze dvou “Hatů” zůstal v kapele jenom jeden…

Současné složení kapely:

Jaroslav Baby NEUBAUER – bicí

Jakub Sud SUDEK – zpěv

Jan Hans HORÁČEK – sólová kytara

Petr Bobi HLAVÁČ – baskytara

Pavel Pafka PAVLÍK – kytara

Odpolední čaje nahradily v novém století podvečerní koncerty. Ve středu 30. července 2014 GUFERO vystoupilo v rámci Havlíčkobrodského kulturního léta na náměstí v Havlíčkově Brodě. Není pochyb, že kapele hard rocková poloha sedí. Thunderstruck někteří považují za vůbec nejslavnější skladbu AC/DC. Posuďte, jak si s ní poradí tato havlíčkobrodská parta (začátek skladby na videu v čase 12:57):

GUFERO vystoupí v sobotním programu jako poslední kapela. Něco mi říká, že to vystoupení bude parádní tečkou. Be thunderstruck! Buďte ohromeni! 🙂


Rozhovor s Jakubem Sudkem

Kapela vystoupí v Dobrohostově poprvé. Frontman Kuba Sudek laskavě svolil k odpovědím na pár otázek, které nám kapelu blíže představí:

Jakube, vzhledem k věku určitě nepatříš k zakládajícím členům souboru. Můžeš ale stejně pár slovy přiblížit to první, předrevoluční období kapely, jak se u vás traduje? Hraje v GUFERU někdo z původních členů?

Je to trochu zvláštní, ale jsem druhým nejstarším členem Gufera hned po bubeníkovi Babym, který Gufero založil na podzim roku 1983. O předrevolučním období toho moc nepovím, ale z rozhovorů a vzpomínek původních členů (se kterými je kapela stále v kontaktu) usuzuji, že to bylo zábavný, ale i drsný období 🙂

Kolik věcí máte aktuálně v repertoáru? Jaké máte oblíbené kapely a co od nich hrajete?

Náš playlist má zhruba dvacet pečlivě vybraných písní a doufáme, že se ještě o nějaký ten kousek rozroste. Oblíbené kapely? To je na dlouhé povídání, ale ve stručnosti od Pink Floyd až po Napalm Death 😀 … Každý z nás má ale v repertoáru nějakou tu svou oblíbenou píseň.

Vrtá mi hlavou ten název. Podle wikipedie je gufero “strojní součástka, pryžové těsnění hřídelí a ložisek… Z důvodu tření mezi guferem a otáčející se hřídelí se po určité době gufero opotřebí a je třeba ho vyměnit za nové.” Nějaký hlubší význam? Kdo název vymyslel?

Název Gufero vymyslel bubeník Baby. Když mu komise na přehrávkách položila zhruba stejnou otázku, odpověděl: A proč ne? Je to takové pěkné kulaté a nikdo zde nic podobného nemá…

Ve stručných dějinách kapely zmiňujete plány na vlastní tvorbu, které brzy vzaly za své. Podařilo se nějakou vlastní věc dotáhnout do koncertní podoby?

Původně jsme měli asi osm svých písní, které jsme pomalu vkládali do playlistu. Bohužel publikum má radši osvědčenou klasiku a proto jsme od toho upustili a začali pilovat klasický rock. Jedinou jednu věc jakožto vzpomínku hrajeme do teď a to motorkářskou Speed is my life.

Máš přesný hlasový témbr (falset) ve skladbách AC/DC, to ti fakt sedí. Laický dotaz: je to otázka dlouhého tréninku nebo pro to máš vrozené dispozice?

😀 Není to tak složitý, jak to vypadá. Jednou jsme seděli s kytaristou Hansem na pivku a blbli, když v tom začal na Španělku zkoušet TNT od AC/DC a já mu do toho pobrukovat. Shodli jsme se, že by nebylo špatný vyzkoušet v Guferu pár skladeb. Takže ke mně hlas Briana Johnsona přišel jako blesk z čistého nebe a musím uznat, že v jeho vysokých partech se cítím líp než v kterékoli jiné písničce.

Chceš něco touto cestou vzkázat návštěvníkům dobrohostovského festivalu?

Jasně, koukejte vydržet až do samého konce 🙂 !!! protože pak to bude teprve Rock´N´Roll…

Kubo, děkuji za rozhovor. Já vydržím! 🙂