HLAVA 22

 „Rozhodl se, že bude žít věčně a zemře, jen když mu to nevyjde.”
Joseph Heller: Hlava XXII

 

Každý rok je to jako přes kopírák! V pondělí večer po festivalu uléhám skoro mrtvý do postele a téměř okamžitě usínám. V těch pár posledních bdělých vteřinách si pro sebe říkám: „Proboha, už nikdy více!“ Koncem týdne připouštím, že utéct od pořádání tak skvělé akce by bylo neuvážené – musím si to ještě rozmyslet. A za pár týdnů po akci už probíráme v pořadatelském týmu plány pro další ročník.

Fráze „Hlava XXII“ je označením pro situaci, ze které s použitím logiky není jiného než očekávaného, konformního východiska…

Tak tedy platí HLAVA XXII. Vstupujeme do dvaadvacáté festivalové sezóny. Po ukončení pořádání respektované Rockové Lipnice se STOCK Dobrohostov stal nejdéle pořádaným hudebním festivalem na Havlíčkobrodsku. A postupně také největší přehlídkou regionálních kapel na Vysočině. Minulé úspěchy zavazují – budeme opět třídenní! 🙂

Máme připravený kompletní program – právě jsme jej zveřejnili. Docela si považuji, že z loňského výčtu kapel téměř nezůstal kámen na kameni (rozhodně ne proto, že by hrály špatně, ale změna je život!) A většina vystupujících se objeví na prknech, co v Dobrohostově znamenají svět, poprvé.

A na koho se můžeme těšit?

MORAVA v letošním roce oslaví 30 let své existence! Kapela s uznávaným kytaristou Jiřím „Api“ Novotným, který jako jediný pamatuje celou éru od založení na jaře 1987, má na kontě sedm studiových alb, vyprodanou pražskou Lucernu na začátku devadesátých let a nedávno se po sedmileté pauze do kapely vrátil původní frontman František „Fany“ Petričko. Můžeme se těšit na dvouhodinový koncert s největšími hity (Morava, Sblížení) této legendární hudební party z Vysočiny. Páteční program nepochybně ocení mnoho fanoušků kapely, která na Havlíčkobrodsku v posledních letech moc nekoncertovala.

KRAUSBERRY se vrátí na Vysočinu po necelém roce. Na doprovodné hudební akci Podzimního knižního veletrhu v havlíčkobrodském klubu OKO předvedl Martin Kraus se svoji kapelou takové show, že pořadatelé neváhali ani vteřinu s pozvánkou na letní festival do Dobrohostova. Od Martina Krause, enfant terrible českého blues, které bylo v loňském roce uvedeno do Beatové síně slávy, můžeme v jeho osobitém podání očekávat největší hity (Horoskop, Starý časy, Na hrad, Do nebe) i obrovskou dávku energie.

https://www.youtube.com/watch?v=Ict5JBMEF58

Nedělní program koncipovaný jako festival dechových hudeb představí opět hvězdu žánru. Dechová hudba ŠOHAJKA s kapelníkem a zpěvákem Vojtěchem Ducháčkem má na kontě mj. první místo v soutěži O zlatou křídlovku (1987) a v diskografii 13 původních nosičů. Kapela z moravského Slovácka vystupuje v podlužáckých krojích a řadu jejích skladeb najdeme na kompilacích České muziky či na TV Šlágr.

To tedy bylo velmi stručné představení hlavních hvězd (jak zní český překlad anglického „headliner“). Umělcům z Prahy a z Dolních Bojanovic budou jako každý rok zdatně sekundovat kapely z Vysočiny, protože právě tato vystoupení dávají festivalu jako je STOCK smysl.

Netradičně, neboť již v pátek otevře festivalový program jedna ze zakládajících kapel (E.M.I.L.). Kapela prošla v loňském roce personálními změnami na postu zpěvačky a kytaristy a co je jisté, Orange Blossom Special (čili Oranžový expres) se v pátek 18.8. bude (pokud bude) hrát takhle dobře jen v Nashvillu a… v Dobrohostově. 🙂 Aby toho amerického třeštění nebylo dost, Holky z Hollywoodu přiveze žďárský AIRBACK. Páteční večer zakončí jihlavská pop a rock and rollová kapela ARCISKAČÁNY, která po dvou a půlleté přestávce v loňském roce zase začala vystupovat. Skvělá příležitost je poslechnout.

Za trochu countryschrammelbeatu šel bych světa kraj… ZA NOTOU. Pokud jste až dosud nevěděli (jako já), že existuje podobný hudební styl, je tu vynikající příležitost se v úvodu sobotního programu s tímto žánrem prakticky seznámit. Potřebnou dávku tanečních melodií nabídne i druhá zakladatelská kapela. FORTUNA v loňském roce získala unikátní primát – jako jediná vystoupila v programu všech 21 ročníků. Na okraji noci se představí havlíčkobrodský TRAFFIC JAM. Kdykoliv Krausberry v tomto století koncertovali v Havlíčkově Brodě (což bylo celkem třikrát), byla u toho tahle parta okolo Boříka (a okolo tornado lú). 🙂 Tuhle sérii jednoduše nelze bez úhony přerušit! … V září loňského roku bylo na 10. ročníku Memoriálu Jardy Mrkvičky v Chotěboři pokřtěno mimořádné cedéčko, které má na svědomí kapela MRKEV BAND. Je nám velkou ctí tuto mimořádnou společnost muzikantů okolo Zbyňka Mrkvičky a jeho široké rodiny na festivalu představit. Pokud bych si měl tipnout, Hotel California (cover slavné americké kapely Eagles) bude jedním z vrcholů letošního Stocku. Sobotní program stylově (nejméně ve dvou významech toho slova) uzavře humpolecká kapela SPADLA KLEC.

Výborná návštěvnost loňského programu nedělních dechovek byla po osmi letech budování značky festivalu STOCK jako kvalitní přehlídky dechových hudeb velkou satisfakcí. Pevně věřím, že také v letošním roce srdce milovníků tohoto specifického žánru po zveřejnění programu zaplesají. Krojovanou Šohajku z Moravského Slovácka v programu doprovodí domácí REBELKA a lehce přespolní HAVLÍČKOBRODSKÁ DVANÁCTKA. Dvanáctka se v loňském roce blýskla vydáním prvního CD s názvem Moje Sázava. Finále nedělního programu po dvou letech obstará humpolecká VYSOČINKA.

Pár slov o vstupném. Sjednotili jsme vstupné na páteční a sobotní program (150 Kč / 200 Kč / 250 Kč). Ponechali jsme možnost zakoupení vstupenky na jednom ze tří předprodejních míst (Havlíčkův Brod, Jihlava, Humpolec) do poloviny července za nejlepší cenu – těší mne, že v loňském roce byla tato možnost docela hojně využita. Rád zopakuji můj pohled na věc – každý pořadatel venkovní akce podstupuje riziko spojené s nepřízní počasí. Budu vděčný všem, kteří si vstupenky v tomto „před termínu“ zakoupí, protože to znamená, že do toho rizika jdou s námi. V pátek budou u vstupu do areálu v prodeji tzv. balíčky vstupenek (na páteční i sobotní program) stejně jako v loňském roce za tři stovky. Za koncert deseti zajímavých kapel a jednoho báječného excentrika s klikou solidní cena, nebo ne? 🙂

Tři dny, čtrnáct kapel a až dvacet osm stupňů ve stínu. Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě už chystá party stany a chladí pivo. Vždycky se něco může pokazit, ale nebojte – to dáte! 🙂

Jill Taylor ve filmu Oko bere říká: „Myslím, že na Vegas je nejlepší to, že se tam můžeš stát kýmkoliv chceš“. Na festivalu v Dobrohostově je nejlepší to, že si tam můžeš přinést cokoliv chceš. Zapomeňte na kvéry, ale i na otravné a nekompromisní ochranky velkých festivalů a na E.E.T. Nic pro nás. Dobře se bavte!