KARAKUM

“Napadá tě něco?” (Leonard)
“Jo, že bychom tu potřebovali kouzelný prsten.” (Sheldon)
Teorie velkého třesku, epizoda Hypotéza otrubové vlákniny

 

Karakum (v překladu “černá poušť”) je nejen obrovská středoasijská poušť, ale také název jedné z nejstarších heavy metalových jihlavských kapel. Zrovna tohoto žánru jsme si v Dobrohostově za těch 21 let moc neužili. Podle hudební teorie se tradiční heavy metal od hard rocku odlišuje eliminováním bluesového vlivu. A v sobotním programu si blues užijeme až na půdu (Krausberry, Traffic Jam). V pátek v noci tedy budeme… eliminovat. 🙂

Kapela KARAKUM je pevně spojena se jménem kytaristy Mirka Ondráčka, který ji v červnu 1993 založil. Z původní sestavy je v kapele kromě něj už pouze bubeník Milan Munduch. Kapela od začátku disponovala převážně vlastním repertoárem a tvorba byla určena pro taneční zábavy. Až později, na konci devadesátých let Karakum opouští tzv. tancovačkový bigbít a vydává se na cestu zvanou heavy metal.

Na jaře roku 1998 má již kapela pohromadě devadesátiminutový program. Kapela svá vystoupení systematicky nahrává a výběrem nejlepších skladeb pak v listopadu 1999 vzniká první příspěvek do diskografie kapely, CD s názvem Nekončící sen “live”. V tomto období původně pětičlenná kapela už hraje pouze ve třech, když původní dva členy doplňuje baskytarista Jakub Kittler. Společně s Mirkem Ondráčkem se Jakub dělí o pěvecké party.

Na přelomu století kapela pracuje v pětiletkách. Pět let po vydání live CD přichází s druhým albem. Album se jmenuje Souhvězdí draka a vedle intra a dalších sedmi skladeb obsahuje názvem příznačnou skladbu Touha má jest Karakum.

Přijmi pozvání do země vzdálené, KARAKUM
Dávné příběhy mohou být i tvé, KARAKUM
Vítej příteli pozvedni vína džbán, KARAKUM
Dnešní noc tu nikdo není sám, nikdo není sám.

O dalších pět let později kapela vydává třetí, zatím poslední album s názvem Páni draků. Karakum v té době již delší dobu vystupuje s hostujícím sólovým zpěvákem Zbyňkem Dvořákem. Na albu se objevuje jako bonusová skladba píseň Nespoutaní, k níž byl v říjnu 2007 natočen první oficiální videoklip kapely. Pojďme si ho zde představit.

METALOVÝ NÁŘEZ ZE ZEMĚ HEAVYMETALOVÝCH VÁLEČNÍKŮ

Celé období od vzniku kapely do vydání alba Páni draků včetně personálních trablů, které kapelu Karakum trápí především na postu baskytaristy, je podrobně popsáno na stránkách hudebního vydavatelství Leviathan Music. U labelu tohoto vydavatelství bylo ostatně třetí CD vydáno…

V sobotu 16. listopadu 2013 se v KD Jamné uskutečnil koncert k výročí 20 let od založení kapely. Symbolicky se jednalo o poslední koncert v sestavě se Zbyňkem Dvořákem. Výjimečný koncert představil výjimečného hosta, a to slovenskou legendární heavy metalovou kapelu Metalinda… Již po vydání třetího CD se místo Zbyňka Dvořáka u mikrofonu načas objevoval Lukáš “Štěves” Štědrý (aktuálně Vosa rock, Motouz) a poté, co Zbyněk v listopadu 2013 definitivně ukončil spolupráci s kapelou, přichází na scénu Vašek Žák.

Karakum aktuálně vystupuje v této sestavě:

Mirek Ondráček – kytara, zpěv

Milan Munduch – bicí

Honza Jakubec – baskytara

Vašek Žák – zpěv

Kapela Karakum bude na festivalu v Dobrohostově koncertovat poprvé a zakončí páteční festivalový program. Po Sblížení s Moravou to vypadá na přímočarý metalový nářez ze země heavymetalových válečníků. Buďte u toho… nespoutaní! 🙂

ROZHOVOR S MIRKEM ONDRÁČKEM

S Mirkem Ondráčkem se osobně neznáme, ale vůbec nepochybuji o tom, že právě jeho hudební zarputilosti kapela vděčí za to, že v příštím roce oslaví 25 let své existence. Otázky na kapelu nemohly směřovat k nikomu jinému.

Mirku, na webu kapely se zmiňujete o plánech na nové nahrávky. Jak jsou reálné?

Půjde o tři písničky, zatím máme pouze jejich pracovní nahrávku, dvě z nich jsme již několikrát zahráli na koncertech a fans se líbily, jen malinko doladíme drobné vychytávky než začneme nahrávat a třetí píseň je zbrusu nová, ta se k uším fanoušků dostane poprvé až ze studia. Přesný datum, kdy to bude, ti nepovím, uvidíme jak se vše podaří časově skloubit.

Všimnul jsem si, že kromě hudby píšeš i většinu textů. Kde bereš inspiraci vedle Pána prstenů?

Ohledně inspirace by to bylo dlouhé povídání, zkusím to nějak stručně. Už je to „pár“ let co mne napadlo, že by dnešní poušť Karakum mohla být v pradávných dobách bájným mocným královstvím, kde se udály spousty příběhů. A já některé z nich vyprávím. Za některé texty mohou filmy např. Vikingové za 13tého válečníka, Eragon za Páni Draků, Dračí srdce za Souhvězdí draka a jak jsi správně poznal Pán Prstenů za Návrat Krále. Ale je to i o vlastních touhách např. Nespoutaní.

Hrajete pouze vlastní věci nebo máte v repertoáru i nějaké hudební pocty klasikům žánru (Black Sabbath, Judas Priest atd.)?

Hrajeme vlastní věci, ale kdo by nevzhlížel k Iron Maiden, HammerFall, Helloween, Accept, Manowar a celé dlouhé řadě dalších.

Za dvacet čtyři let bylo v kapele několik personálních změn a vím, že je často složité v takové situaci hledat novou motivaci. Kdy ti bylo nejhůř a jak se ti podařilo krize překonat?

Asi nejhůř mi bylo, když Zbyňa oznámil, že definitivně končí a zbytek kapely taky zvažoval zda hrát dál. Já si nějak neuměl představit, že už nikdy nebudu stát na pódiu. Nejsme kapela, která jezdí desítky koncertů za rok, čas od času si jedeme zahrát, užít si to, ale vzdát se toho? Nakonec jsme se s klukama domluvili, že zkusíme najít zpěváka a pokud ne, že jim nebudu mít za zlé, když skončí. Nějakou chvíli s námi pobyl jako host Štěves, se kterým jsme si báječně rozuměli jak lidsky tak hlavně na pódiu. Ale věděli jsme, že má řadu svých aktivit a další kapelu už by naplno časově nezvládal. Jsme mu vděční, tenkrát nám moc pomohl. Hledali jsme dál a mezi několika uchazeči nás nejvíce zaujal Vašek Žák. Pro něj je to splnění dávného přání zpívat s kapelou a my získali novou natěšenou krev a nový impuls jít dál. Za tu dobu co je s námi na sobě zamakal a my věříme, že práce ve studiu mu mnohé dá a bude ještě lepší.

Při rešerši jsem našel zmínky o festivalu Válečníci na Brtnickém zámku, na jehož vzniku máte velkou zásluhu. Můžeš nám o něm něco říct?

To byl nápad našeho kamaráda Víti Kružíka, vzniklo to tak nějak spontánně, myslím že to bylo u piva. 🙂 Já si vzal na starost zvuk a kapely a to vše ostatní dokázal zařídit on. Byly to fajn koncerty a setkání. Dokonce to mělo i zimní verzi v KD Brtnice.

Jak vidíš budoucnost hudebního žánru, který vyznáváte? Jaký je vývoj zájmu ze strany fanoušků?

Budoucnost heavy metalu? To je jednoduchá odpověď. METAL FOREVER ! A pokud máš pochybnosti, poslechni si refrén naší písně Poselství! 🙂

Zaujalo mě společné vystoupení se slovenskou kapelou Metalinda, která tady v určité době (přelom 80. a 90. let) byla docela populární. Jak na ten koncert vzpomínáš?

Díky pražské agentuře Leviathan a našim přátelům z Jamného, manželům Sekničkovým, jsme v posledních několika letech 2x do roka hrávali v KD Jamné a výběr hosta byl na nás. Moc rádi vzpomínáme na koncert s legendou TITANIC, skvělí byli chlapi z Ex-Argemy, několikrát tam s námi zahrála super smečka jménem Salamandra. Málem bych zapomněl na jihočeský Garant, který zde býval také často naším hostem. No a když jsme plánovali koncert k výročí kapely, oslovil jsem Metalindu, oni k mému překvapení pozvání přijali, domluvili jsme se na podmínkách a byl to vydařený večer, i když musím přiznat, že jsme čekali, že na kapelu takového jména přijde více lidí.

Míro, děkuji za odpovědi. Ať se vám daří!