MISTŘÍŇANKA

„Nemůžu uvěřit, že se mnou chodí.” (Leonard)
„To nikdo.“ (Rajesh)
Teorie velkého třesku, epizoda Korolár hrůzostrašné polevy

 

Ve čtvrtek 19. listopadu 2015 obdržel v pražském Kongresovém centru od Asociace trumpetistů České republiky cenu P.J.Vejvanovského za celoživotní přínos oboru hry na trubku Václav Hybš, legenda české populární hudby. Vyhlášení bylo spojeno s koncertem tří trumpetistů. A další dva ocenění muzikanti? František Vlasák, dlouholetý sólotrumpetista Basilejského symfonického orchestru a Antonín Pavluš, zakladatel a dlouholetý kapelník dechové hudby MISTŘÍŇANKA!

„Bylo to pro mě obrovské a moc pěkné překvapení. V životě mě nenapadlo, že v Praze si někdo vzpomene na vesničana z Mistřína,” okomentoval zisk trumpetového Oskara osmašedesátiletý muzikant Hodonínskému deníku při příležitosti prosincového koncertu v brněnském Mahenově divadle, kde “pět set lidí vyprovázelo vestoje Mistříňanku nekončícím aplausem.”

Bratři Antonín a Josef Pavluš založili dechovou hudbu MISTŘÍŇANKA  v roce 1967. Kapely se udržují idejemi, které stály u jejich vzniku. Hlavní zásadou, které se držel zakladatel kapely Antonín Pavluš po celou dobu, bylo „nikdy nehrát ledabyle a aby kapela nezestárla se mnou!” Úžasné motto je pro mne vysvětlením hned dvou skutečností zjevných na první dojem i poslech: špičková úroveň této oblíbené slovácké dechovky v kombinaci s relativně nízkým věkovým průměrem muzikantů.

Antonín Pavluš vedl kapelu rovných 40 let. Vedle kapelnictví byl také organizátorem (mj. zakladatel festivalu v Ratíškovicích) a věnoval se i skládání, psaní textů a aranžování písní. Poslechněme si stylově jeho vlastní skladbu Mistřínský kostelík:

Web kapely nás seznamuje s historií souboru. V průběhu času se MISTŘÍŇANKA “zúčastnila různých festivalů a soutěží, ze kterých vždy přivezla významné ocenění, většinou první místo. Mezi nejvýznamnější patří první místo v soutěži O Zlatou křídlovku, kterou vyhrála jako první moravská dechovka v roce 1975 v Českých Budějovicích a první místo na Mistrovství světa dechových hudeb ve Švýcarsku v roce 1990, kde byla nominována společností Pragokoncert.”

Současným kapelníkem je nejmladší z bratrů Pavlušových, František, který se narodil dva roky před založením MISTŘÍŇANKY. A uměleckým vedoucím jeho syn František Pavluš ml. Oba ctí další zásadu svého bratra a strýce Antonína, “aby muzikant a muzika v první řadě hrála pro lidi. A ať je to muzikant, zpěvák nebo skladatel, musí svým uměním oslovit i to nejprostší lidské srdce.“

AKTUÁLNÍ složení dechovky, která hraje ze srdce:

František Pavluš – kapelník, baryton

Kryštof Neduchal – křídlovka

Marek Lukáš – křídlovka

Braňo Tomášek – křídlovka

František Pavluš jr. – křídlovka

Robert Kosíř – klarinet Es

Petr Neduchal – klarinet B

Marian Němička – tenor

Radek Šrahulek – bas

Vít Pospíšil – pozoun

David Šrahulek – bicí

Zbyněk Pavluš – melafon

František Grufík – melafon

Zdeněk Brázdil – melafon

Dominika Hromková – zpěv soprán

Štěpánka Pšovská – zpěv alt

Jan Olexa – zpěv tenor

Vít Nosek – zpěv baryton

Kapela v příštím roce oslaví 50 let od svého založení. Za tuto dobu nahrála velké množství alb. Na stránkách kapely najdeme v diskografii 65 položek! Ale ani tento počet zřejmě není konečný (na jiném místě webu je zmínka o “cca 90 CD a DVD nosičích”). Jenom v loňském roce MISTŘÍŇANKA vydala hned dvě alba: Za tichú Moravú a Vánoční krajinou.

Kapela má přímo v Mistříně své vlastní nahrávací studio, ve kterém zúročila bohaté zkušenosti z nahrávání v Českém rozhlasu Brno i v jiných televizních a rozhlasových studiích. Hudební režii se věnuje další z rodu Mgr. Ladislav Pavluš, absolvent Janáčkovy akademie múzických umění. Prvním albem, které v tomto studiu vzniklo, byl titul Mistříňanka po 35 letech.

Vystoupení MISTŔIŇANKY v závěru nedělního programu festivalu STOCK symbolicky zakončí letošní třídenní maratón hudby na letním parketu v Dobrohostově. Dovrší se několikaleté úsilí pořadatelů získat do programu tuto dechovou hudbu. O žádnou ze všech českých a moravských dechovek jsem nestál víc.

Nemám moc rád patos, ale v neděli 14. srpna 2016 v 18:30 přepíšeme v Dobrohostově kulturní dějiny této malé vísky na Českomoravské vrchovině slováckou stopou. 🙂