NĚCO (Z) EXTRA

Sheldon: Kolikrát už jsme museli odejít z kina, protože mě rozbolela hlava z toho, že jsem vypil Ice Tea příliš rychle? Nemůžu jet.
Leonard: Dobře, tak nejezdi.
Sheldon: Jak to můžeš říct? Naskytne se životní
vědecká příležitost a můj nejlepší přítel řekne “Tak nejezdi”.
Leonard: Dobře, tak jeď.
Sheldon: Poslouchej se. Jak bych tam mohl jet?
Leonard: Sheldone, co mám říct, aby tahle konverzace skončila a já mohl jít zase spát?
Sheldon: Divné, rektor Seibert mi položil úplně stejnou otázku.
Leonard: A jak jste to vyřešili?
Sheldon: Nijak. Jeho manželka na mě poslala psy a nechala tak tuhle otázku nezodpovězenou.

(Teorie velkého třesku, epizoda Expedice na monopol)

 

V těchto dnech vychází speciální vydání Deníku Extra. Aktuálním tématem květnového čísla jsou festivaly, pročež vznikl tento lehce bilanční rozhovor. Ptala se Veronika Hošková.

Festival Stock Dobrohostov má dlouhou tradici, letošní ročník je již 23.. Jak tento nápad vznikl?

Festival vznikl v roce 1996 nenápadně. Muzikanti ze dvou spřátelených tanečních kapel (E.M.I.L. a Fortuna) se rozhodli uspořádat pro své přátele a kamarády hudební odpoledne. První ročník se uskutečnil na volném prostranství vedle kulturního domu v Knyku u Havlíčkova Brodu. Úsměvná a lehce kuriózní je geneze názvu festivalu. Když jsme v polovině devadesátých let přemýšleli, jak festival pojmenovat, kamarád z organizačního týmu Jarda Bořil řekl památnou větu: “Amerika měla svůj Woodstock, my uspořádáme Knykstock.” A bylo to. Po přestěhování festivalu do Dobrohostova v roce 2000 Knyk z názvu zmizel a zůstal jen Stock. Jak jsem zjistil od náhodného stopaře, lidem v okolí Dobrohostova ale stejně nikdo nevymluví, že se festival nejmenuje “Fernet Stock”. 🙂

Našel si festival rychle své fanoušky?

Nepochybně. Festivalu prospělo jeho přestěhování do Dobrohostova na přelomu století. Areál letního parketu se nachází v krásném přírodním prostředí, které je pro pořádání podobné akce jako stvořené. Vzhledem k délce pořádání festivalu už dost pamatujeme a je fakt, že snad nikdy nebylo během roku tolik různých kulturních podniků. Pomalu každá obec pořádá nějaké slavnosti, často s volným vstupem. Každý rok jsem překvapený, že je někdo ještě ochotný zaplatit vstup, ale funguje to. 🙂 Malá víska na Vysočině se 147 stálými obyvateli zažije každoročně o festivalovém víkendu nápor více než tisícovky lidí. Přirozenou spádovou oblastí je nejbližší okolí, dost populární je festival v Havlíčkově Brodě. Odhaduji, že tak třetina návštěvníků je každoročně právě z našeho domovského města. Zajímavá je neděle, kdy se na specifický program sjíždějí fanoušci dobré dechovky často z opravdu velké vzdálenosti.

Jak se během těch let měnila programová struktura festivalu?

Změnila se zásadně. Program prvních ročníků byl sestaven jen z tanečních (rozuměj “plesových”) kapel, ve kterých jsme měli přirozeně spoustu kamarádů. Tím byl festival výjimečný. V novém tisíciletí se postupně začaly prosazovat žánrové, především rockové kapely. Reziduem festivalových začátků jsou dnes fakticky už jen pořádající hudební skupiny Fortuna a E.M.I.L. Zásadními zlomy bylo postupné rozšiřování programu do dalších dnů. Před deseti lety byl festival doplněn o nedělní program dechovek a před třemi lety o páteční zahajovací večírek. Současně s tím jsme se přizpůsobili běžné festivalové praxi a program každého dne má svého headlinera. Jsme jen malý regionální festival, přesto nás těší, že jsme mohli v Dobrohostově v posledních letech představit kapely jako Žlutý pes, Pumpa či Krausberry, které nás baví. V žánru dechovek bych vyzdvihl špičkové vystoupení moravské Mistříňanky před dvěma lety.

Kolik kapel se za ty roky na festivalu vystřídalo?

Přesně osmdesát jedna. Řada z nich samozřejmě vystoupila opakovaně. Rekordmanem mezi kapelami je Fortuna, která – věrna svému názvu – nevynachala jediný z dosavadních dvaadvaceti ročníků. 🙂 Jakkoliv se zásadně změnila programová struktura festivalu, po celých dvacet tři roků jsme zůstali věrni původní myšlence, a to dávat v programu prostor především kapelám z okolí. V tomto smyslu se Stockfest postupně vyprofiloval do podoby (zřejmě) největší přehlídky kapel z Vysočiny. To zavazuje. 🙂

Na co se veřejnost může těšit v letošním roce?

Festival bude opět třídenní. Hlavní kapelou pátečního zahajovacího večírku bude benešovský Keks. Z prvních ohlasů se zdá, že toto vystoupení přitahuje značný zájem, podobný jako Argema před třemi lety. Keks doprovodí tři regionální kapely – Lady Kate, Jada Band a Pasiáns. Pokud jde o sobotu… loňské vystoupení Moravy bylo parádní a s potěšením můžu sdělit, že je v Dobrohostově po roce opět uslyšíme. Do Moravy se po delší pauze vrátil původní frontman František Fany Petričko a kapelu to neuvěřitelně “nakoplo”. Výsledkem je jejich právě vydané, zbrusu nové cédéčko s názvem “Černobílá”, které – vedle svých klasických skladeb – Morava určitě v Dobrohostově také představí. Sobotní hlavní program obstará šest kapel, kromě Moravy vystoupí dále Vosa, Bass, Ozzy Osbourne Czech Revival a tradičně domácí Fortuna a E.M.I.L. Jubilejní desátý ročník festivalu dechových hudeb pak v neděli představí Krajanku, (nejen) v Dobrohostově velmi oblíbenou Vysočinku, Novou Lesanku a Rebelku.