OKO BERE

„Nuže pánové, dospěli jste k nějakému závěru?” (Sheldon)
„Já do toho jdu.“ (Leonard)
„Já taky.“ (Rajesh)
„Zatraceně. Přátelský nátlak. Dobře.“ (Howard)
Teorie velkého třesku, epizoda Expedice na monopol

 

Posledních tak asi patnáct let je to každý rok na konci srpna jako přes kopírák!

V pondělí večer po festivalu uléhám skoro mrtvý do postele a téměř okamžitě usínám. V těch pár posledních bdělých vteřinách si pro sebe říkám: „Proboha, už nikdy více!“ Koncem týdne připouštím, že utéct od pořádání tak skvělé akce by bylo neuvážené. Musím si to ještě rozmyslet. A za pár týdnů po akci už probíráme v pořadatelském týmu plány pro další ročník… Snad mince vložená do rukou převozníka Chárona jednou vyřeší toto věčné dilema 🙂

Oko bere! Vstupujeme do jedenadvacáté festivalové sezóny.

Po ukončení pořádání respektované Rockové Lipnice v předminulém roce se STOCK Dobrohostov stal nejdéle pořádaným hudebním festivalem na Havlíčkobrodsku. A velký úspěch loňského pátečního zahajovacího večírku s kapelou ARGEMA nám ani nedal možnost uvažovat o návratu k dvoudenní akci. Takže je to jasné – budeme opět třídenní! 🙂

Máme připravený program a právě jsme jej zveřejnili. Na koho se můžete těšit?

Letošní ročník bude oslavou žánru, který je označován termínem jižanský rock. Představíme dva nejznámější české představitele této svébytné odnože rocku – kapely ŽLUTÝ PES a PUMPA.

Nejlepším loňským kouskem ŽLUTÉHO PSA bylo vystoupení před historicky prvním koncertem LYNYRD SKYNYRD v České republice. „Tak to bychom měli po ZZ TOP a Johnnym Winterovi tak nějak globálně kompletní“, píše frontman a zakladatel kapely Ondřej Hejma na stránkách kapely. „V pátek 12. srpna 2016 v noci vykouříme v Dobrohostově indiánskou dýmku míru. A po sobotní Pumpě můžeme zůstat klidní, bude to kompletní i lokálně“, dodávám já. 🙂

Kapela PUMPA se vrací na Vysočinu po mnoha letech. Nejspíš prvním koncertem kapely v Havlíčkově Brodě bylo památné vystoupení na soutěžní přehlídce amatérských rockových skupin s názvem Rocková Vysočina, která se od začátku osmdesátých let konala v kulturním domě Ostrov. Co je od té doby nového? Zřizovatelem kapely už není VO SSM Strančice. 🙂 A co je při starém? Kytarista Michal Němeček je stále frontmanem kapely. Tak tradá!

Specifický nedělní program, festival dechových hudeb představí hvězdu žánru. Dechovou hudbu MISTŘÍŇANKA považuji za jednu z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) českou dechovku. Proč to tak je možná docela dobře vysvětluje krédo zakladatele kapely Antonína Pavluše„Nikdy nehrát ledabyle a aby kapela nezestárla se mnou!“ Jsem moc rád, že se Mistříňanku podařilo do programu festivalu za rozumných podmínek zajistit.

To bylo velmi stručné představení hlavních hvězd, jak zní český překlad anglického „headliners“. Umělcům z Prahy a z Mistřína budou zdatně sekundovat kapely z Vysočiny, protože právě tato vystoupení dávají festivalu jako je STOCK řád a smysl.

Dvanáct taktů otevře páteční i sobotní program – TRAFFIC JAM z Havlíčkova Brodu v pátek od 19:00 hodin a chotěbořský SHOUT THE BLUES BAND v sobotu od pěti odpoledne. V pátečním programu se po žlutém psovi objeví dvě autorské kapely: NICE NAVELS Rosti Brezanského ze Světlé nad Sázavou a EL´BRKAS z Havlíčkova Brodu, který po pauze vynucené personálními okolnostmi opět začíná čile koncertovat.

Bez muzikantů ze zakládajících kapel (E.M.I.L., FORTUNA) by sobotní večer nebyl úplný. A žďárský EXIT si svým skvělým vystoupením v loňském roce řekl o opakované pozvání. Na závěr sobotního večera přivítáme na pódiu dvě hudební skupiny, které v Dobrohostově zahrají poprvé – jihlavskou kapelu VIGO a havlíčkobrodskou hard rockovou partu GUFERO… Hluboko po půlnoci budu asi ve V.I.P. chýši vedle pódia zase obtížně usínat. V hlavě mi budou znít poslední tóny „I´m on the highway to hell… nobody´s gonna slow me down.“ 🙂

No a v neděli ráno si na dechovky pěkně uklidíme… sotva se tak stane, dorazí lidé z jiné planety a k produkci NOVÁ LESANKA, (skoro) domácí REBELKA a tradičně humpolecká VYSOČINKAkterá netradičně v letošním roce vystoupí jako předposlední. 

Pár slov o vstupném. Upravili jsme vstupné na každý den. Současně jsme však ponechali všem, kteří si zakoupí vstupenky na jednom ze tří předprodejních míst (Havlíčkův Brod, Jihlava, Humpolec) do poloviny července, možnost zaplatit za jednodenní vstupenku stejnou částku jako v loňském roce. Každý pořadatel venkovní akce podstupuje riziko spojené s nepřízní počasí. Budu vděčný všem, kteří si vstupenky v tomto „před termínu“ zakoupí, protože to znamená, že do toho rizika jdou společně s námi. A v pátek 12. srpna budou u vstupu do areálu v prodeji tzv. balíčky vstupenek – na dvoudenní program za tři stovky. Za faktických jedenáct samostatných koncertů solidní cena, nebo ne?

Tři dny, patnáct kapel a až třicet stupňů ve stínu. Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě už chystá party stany a chladí pivo. Vždycky se něco může pokazit, ale nebojte – to dáte! 🙂

Jill Taylor ve filmu Oko bere říká: „Myslím, že na Vegas je nejlepší to, že se tam můžeš stát kýmkoliv chceš“. Na festivalu v Dobrohostově je nejlepší to, že si tam můžeš přinést cokoliv chceš. Zapomeňte na kvéry, ale i na otravné a nekompromisní ochranky velkých festivalů – nic pro nás.

Dobře se bavte!