OZZY OSBOURNE CZECH REVIVAL

“Uříznutá hlava! V lednici je uříznutá hlava.“ (Watson)
„Já jen čaj, díky.“ (Sherlock)
Sherlock, epizoda Velká hra

 

Ozzy Osbourne je fenomén. Zpěvák byl v roce 1979 vyhozený z kapely BLACK SABATH, poté co s ostatními spoluhráči “stanovili standardy pro rockové hudebníky ve spotřebě alkoholu a drog”, jak píše hudební kritik Josef Vlček v článku Jak mít rád Ozzyho (Hospodářské noviny, 15.6.2007). Ozzy po odchodu z BLACK SABATH začal vystupovat sólově a díky své druhé ženě Sharon nastartoval komerčně ještě úspěšnější sólovou kariéru. Není divu, že jeho hudba získala po celém světě mnoho epigonů…

OZZY_LOGO

Jedním z takových následovníků je čím dál populárnější havlíčkobrodská kapela OZZY OSBOURNE CZECH REVIVAL. Kapela podle vlastních slov “hraje všude tam, kde mají rádi Ozzyho a rockovou muziku vůbec” a kromě odtažitého vztahu k netopýrům a několika dalších drobností (místo Ozzfestu Stockfest apod.) nezaostává mnoho za originálem. “Je nám ctí, že máme za vzor takového rockového pošuka jako je Ozzy!” (z webu kapely www.ozzyrevival.eu).

Kapela hraje aktuálně v této sestavě:

JIŘÍ DOUCHA – kytara, zpěv

JAROSLAV BOŘIL JR. – klávesy, zpěv

ŠTĚPÁN HÁVA – bicí

BOHUMIL LOVČA NOVÁK – baskytara

OZZY TOMÁŠ KRAJČINOVSKÝ – zpěv

Začátky kapely můžeme datovat do roku 2011, kdy se parta muzikantů z havlíčkobrodských, pardubických a brněnských kapel různých stylů rozhodla založit kapelu hrající nekompromisní hard rock, který by byl současně přitažlivý i stravitelný pro běžné publikum. Po půl roce zkoušení se kapela začala zaměřovat pouze na repertoár Ozzyho Osbourna. “Jeho songy jsou dostatečně tvrdé a přitom melodické, plné fantastických nápadů”. (z profilu kapely na bandzone).

Historicky první koncert se uskutečnil 31.8.2012 v havlíčkobrodském klubu OKO. Jedinou personální změnou v kapele bylo nahrazení pracovně vytíženého brněnského filharmonisty Petra Pencrofta Jiráka Štěpánem Hávou (podzim 2014). Nikoliv nezajímavou informací je skutečnost, že kapela zřejmě jako jediný revival Ozzyho nepoužívá samply, ale živé klávesy. (Klávesák kapely Jarda Bořil jr. je dokonce natolik živý, že letos bude v Dobrohostově tzv. stockovat několik dnů, aby si všechny koncerty pořádně užil 🙂 – více v tomto blogu).

Po vzoru dobrých gastronomických podniků kapela preferuje kvalitu před kvantitou. Jejich menu (play list) obsahuje osmnáct skladeb ze sólové produkce Ozzyho Osbourna a dvě původní skladby BLACK SABATH (Paranoid a Iron Man ze zásadního, druhého studiového alba kapely z roku 1970). Mezi sólovými skladbami najdeme jak celoplanetární hity (Mama, I´m Coming Home, Crazy TrainNo More Tears, I Don´t Know či novější Dreamer), tak vychytávky typu Perry Mason (úvodní skladba ze sedmého studiového alba Ozzmosis z roku 1995). Soustředění kapely na menší počet skladeb v kombinaci s hráčskou jistotou muzikantů, kteří už mají (snad s výjimkou juniora) “něco za sebou”, představuje skvělý hudební zážitek.

S live produkcí kapely OZZY OSBORNE CZECH REVIVAL se můžeme seznámit ve skladbě No More Tears (nahráno v roce 2014 v pardubickém klubu Žlutý pes):

nebo ve skladbě Perry Mason (nahráno ve stejném roce v brněnském klubu METRO):

Půlnoc je magická doba, kdy ožívají zombie a další hororové postavy, když už přistoupíme na stylizaci metalového klasika Ozzyho. Budou potřebovat asi 30 minut na přípravu, ale nejpozději o půl jedné ze soboty na neděli 16. srpna Léta Páně 2015 v Dobrohostově zazní první tóny tohoto skvělého revivalu. Jako nevěřící Tomáš uvěřím, až tam budou, protože první plánované vystoupení v roce 2013 muselo být z důvodů na straně kapely zrušeno. Možná, že to dvouleté čekání mělo svůj smysl a letos to bude stát za to!! 🙂

Let the madness begin!!