REBELKA

 „Je tady teprve den a půl a já vážně uvažuji o alkoholismu jako nové kariéře.“ (Leonard)
Teorie velkého třesku, epizoda Mateřská kapacita

 

Malý letní festival tanečních kapel STOCK DOBROHOSTOV se rychle blíží. Do zahájení festivalu zbývá 140 dnů. Mám obzvláště milou povinnost představit dechovou hudbu REBELKA z Havlíčkova Brodu, která téměř dvacet jedna let kromě výstavní muziky dělá dobrou reklamu pivu téhož jména…

Dechovou hudbu REBELKA založil v červnu 1996 prakticky současně s plesovou kapelou – show bandem FORTUNA rodák z Dobrohostova a místní patriot Petr Milichovský. Prvotním impulsem k založení dechové hudby byla potřeba vystoupení na pouti u svaté Anny v Dobrohostově. Nepřekvapí proto, že na tradiční červencové pouti, při které poutníci i kapela sestupují ke kapli svaté Anny poblíž Dobrohostova a k lesní studánce s údajně kouzelnou mocí, REBELKA hraje dodnes. Rozhovor se zakladatelem kapely o okolnostech založení dechového souboru, repertoáru i běžných věcech z hudebního provozu (“dechovka není pro každého a je potřeba trénovat”) si můžeme přečíst v Havlíčkobrodském deníku.

Kapelu tvoří parta nadšenců z Havlíčkova Brodu a okolí. Naprostá většina těchto hráčů pak pochází z muzikantské školy vzácného člověka a výborného hudebníka Otty Bauera, který z malých kluků vychoval zdatné muzikanty. Pro více informací o Ottovi odkazuji na článek v Havlíčkobrodském deníku nebo na reportáž Havlíčkobrodských minut, kde tato média zaznamenala oslavu jeho osmdesátých narozenin v roce 2012 (reportáž začíná v čase 0:23 minut). Otto Bauer před necelými čtyřmi lety zemřel (nekrolog). Na počest tohoto unikátního učitele hudby již rok poté zakládají v Havlíčkově Brodě dva z jeho žáků Zbyněk Palička a Jarda Duben tradici Memoriálu Otty Bauera. Ale to už je jiný příběh…

Zpět k Rebelce. Jak to kapele hrálo před šesti lety se můžeme přesvědčit na videozáznamu z koncertu na  druhém ročníku festivalu dechových hudeb STOCK Dobrohostov v roce 2010, který nějaká dobrá duše nahrála na stream.cz společně s vystoupením Moravěnky Jiřího Helána na stejné akci.

„Díky tomu, že domovem kapely je Vysočina, odkud je to kousek na Moravu nebo na druhou stranu do jižních Čech, nachází se v jejím repertoáru jak písničky jihočeské, známé svým volným rytmem, tak svižné písničky moravské, plné energie a temperamentu.“ (z webových stránek kapely). Kapela se orientuje především na vystoupení koncertního rázu, ale výjimečně je možné se s ní setkat i na plesech. Za určitou kuriozitu každoročně se opakující můžeme považovat učinkování kapely v masopustním průvodu. Kromě festivalového vystoupení v Dobrohostově můžeme Rebelku letos slyšet například na tradičním vystoupení 30. dubna na výstavě ZAHRADA v Havlíčkově Brodě, 1. července na muzikantské pouti v Úsobí nebo na tradiční pouti u svaté Anny v Dobrohostově, která letos připadá na 23. července.

Současné složení kapely:

Petr Milichovský – baryton, kapelník
Jaromír Štursa – křídlovka
Martin Vondrák – křídlovka
Václav Dočkal – křídlovka
Antonín Kříž – klarinet
Petr Jelínek – klarinet
Magda Vacková – klarinet
Karel Hroch – tenor
Antonín Satrapa – doprovod
Vlastislav Fejfar – doprovod
Jiří Kletečka – akordeon
Jan Vavřička – bass
Václav Soukup – bicí
Jiří Pospíšil – zpěv
Jitka Václavková – zpěv
Miloslav Kubát – zpěv
Zdeňka Pavlasová – zpěv

Současnou podobu kapely tedy tvoří 13 hráčů a 4 zpěváci. Rebelka od roku 2014 po vzoru nejlepších dechových hudeb vystupuje stabilně se čtyřmi zpěváky. Za dobu existence se v kapele vystřídala řada muzikantů. (Nejen) o personálních problémech velkých dechových hudeb na Havlíčkobrodsku si můžete přečíst tady.

Velkým tahounem kapely je tubista Jan Vavřička (fotka z loňského vystoupení na festivalu s kapelou Tandem). Ze své lásky k lidové hudbě se vyznává v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Region – Vysočina. Článek má muzikanty dobře vystihující název “Když jdu hrát, tak na všechny problémy zapomenu” a obsahuje také audio, kde si můžeme poslechnout krátkou ukázku z produkce dechové hudby Rebelka. “Občas se vyplatí i sáhnout do archívu. „Vytáhli jsme loni písničku od Petra Finka Ach cestičko ty cesto ušlapaná. Hráli jsme to na festivalu a přišla paní a se slzami v očích říkala: Tohle já už jsem dlouho neslyšela, to je moje písnička. Možná to byla odměna, že jsme oprášili takovou starou věc,“ říká v rozhovoru pro Region Jan Vavřička. Nezbývá než souhlasit… Ještě k Honzovi. Ve svém životě jsem nepoznal mnoho tak čestných a poctivých lidí. Těším se, že se potkáme jako každoročně v Dobrohostově už v sobotu za výčepem 🙂

Festival dechových hudeb se na letním parketu v Dobrohostově uskuteční v letošním roce již po deváté. Jedinou kapelou, která vystoupila v jeho historii pokaždé, je právě Rebelka. Ta ostatně založení tradice festivalu dechových hudeb v roce 2009 inspirovala. Není divu, když má ve svém středu tři z osmi členů pořadatelského týmu. Kromě kapelníka Petra Milichovského také zpěváka a učitele hudby v jedné osobě Jirku Pospíšila a akordeonistu a ajťáka Jirku Kletečku (v druhé osobě).

Záznam z předloňského vystoupení, které pořídil velký příznivec festivalu pan Josef Novotný z Rynárce. Touto cestou děkujeme zdvořile a ze všech sil!

A rozsáhlou fotodokumentaci z loňského vystoupení najdeme v tomto albu.

Že kapela umí hrát a že se v Havlíčkově Brodě s obrovskou zásluhou Otty Bauera dechové hudbě a dechovkám daří Rebelka dokazuje každý rok. Pokud jste kapelu živě ještě neslyšeli, přijďte se o tom do areálu letního parketu v Dobrohostově 20. srpna přesvědčit. Dechová hudba Rebelka zahájí letošní program festivalu dechovek, její sedmdesáti minutové vystoupení začíná ve 14:00 hodin. Přijďte včas! 🙂