SRAZ SVĚTELSKÝCH MÁNIČEK

„Přísahám, že vás budu chránit. Všechny tři. Dva, trochu jsem se přepočítal.“ (Sherlock)
Sherlock, epizoda Znamení tří

 

Zadáte-li do internetového vyhledávače adresu www.manicky.cz, neobjeví se vám – jak byste možná čekali – ani pojednání o českých následovnících hnutí Hippies (to spíše tady) ani fotky spolku dam téhož zdomácnělého křestního jména. Ale otevřete webové stránky rockové kapely, která se představí na festivalu v Dobrohostově.

Kapela SRAZ SVĚTELSKÝCH MÁNIČEK (zkráceně SSM) ze Světlé nad Sázavou byla založena v roce 2011. Kapela aktuálně vystupuje v této sestavě:

JANA VAŠÍČKOVÁ – baskytara, zpěv

JIŘÍ PECEN – kytara, zpěv

KAREL VAŠÍČEK – kytara

VÁCLAV ŠOUPAL – bicí, zpěv

Každý ze čtyř muzikantů vystupuje i s dalšími partičkami – Jana Vašíčková s kapelou NICE NAVELS, Jirka Pecen s Vaškem Šoupalem s legendární havlíčkobrodskými “Kejváči” Karla Koutného (KEJVAVÝ KONĚ) a Karel Vašíček s další světelskou rockovou partou ŽRALOK VE ZDI. “S touto kapelou (SSM) se schází kvůli tomu, aby si zahráli to, co je baví a tím pobavili lidi” (z webu kapely). V průběhu let se na postu sólového kytaristy vystřídali další hráči, především Milan Kubát (stálé angažmá v havlíčkobrodském tanečním orchestru AMIX Milana Slaniny) – v kapele do konce roku 2014, a před ním Luboš Čermák (ADRIEN, NICE NAVELS). Není bez zajímavosti, že v letošním roce se kapela ustálila v zakládající sestavě a v té se nám také představí v Dobrohostově. Mimochodem, bubeník společně s jedním z kytaristů se na pódiu při výměně kapel potkají s dalším (zakládajícím) členem Kejváčů baskytaristou Mirkem “Lovčou” Novákem (letos vystoupí s kapelou OZZY OSBOURNE CZECH REVIVAL). Ještě jste se neztratili? 🙂 Svět je malý aneb potvrzení mojí teorie (mnoho kapel – málo muzikantů) v praxi. 🙂 (Omlouvám se za malou odbočku).

SSM hrají převzaté věci. Vzhledem k tomu, že většinu repertoáru zpívá Jana Vašíčková, v play listu najdeme covery od Pink (So what, Who knew), No Doubt (Dont speak, Just a Girl), Joan Jett (I love Rock´n´roll, I Hate Myself For Loving You), Blondie (Maria) nebo českých zpěvaček jako Anna K (Píseň o slzách) či Aneta Langerová (Stačilo říct). Samé pecky!

Poslechněme si kapelu živě z koncertu v havlíčkobrodském klubu OKO – skladba What´s Up od 4 non Blondes v podání SSM:

Zastavme se u Jany Vašíčkové, která je hlavou, motorem i duší kapely. Pro bližší seznámení s kapelou a pro oživení blogu Jana exkluzivně odpověděla na pár otázek, za což jí tímto děkuji…

Jano, jak ses dostala k muzice a speciálně ke hře na baskytaru?

Muziku jsem měla ráda už jako malá holka, prošla jsem lidovou školou umění (sbor, kytara, klávesy, zpěv). Ve svých osmnácti letech jsem začala zpívat s kytarou po restauracích recitály a všiml si mě tak Rosťa Brezanský (kytarista tehdejší kapely Z-NADORAZ) a vzal si mě pod svá křídla. S kapelou Z-NADORAZ jsem původně začala zpívat a hrála pár věcí na akustickou kytaru. Po krátké době ale odešel baskytarista a kapelu nenapadlo nic lepšího, než abych se to naučila já, no a tak jsem se začala učit. Šlo to dobře, protože basová kytara má méně strun než kytara akustická. V kapele jsem vydržela sedm let a nahrála s chlapama dvě CD. V té době jsem se učila techniku zpěvu u Lídy Nopové, cca tři roky při studiu na vysoké škole v Praze. 

Nemýlím-li se, Sraz světelských mániček je vlastně tvůj projekt. Jaké byly okolnosti založení kapely?

SSM je, jak správně říkáš, můj projekt. Po ukončení kapely Z-NADORAZ, která mimochodem také hrála v Dobrohostově na Stockfestu (v letech 2006 a 2007 – poznámka autora), a po porodu mé dcery jsem pořád cítila hudební prázdno, proto jsem se rozhodla, že by to chtělo opět zpívat na mikrofon. Nechtělo se mi už hrát celé zábavy, proto jsem se rozhodla, vytvořit produkci na 2, 3 nebo maximálně 4 hodiny a hrát věci, které mě a ostatní členy kapely budou bavit a u kterých se zpěvově vyžiju. Kapelu jsem zakládala s manželem Karlem Vašíčkem. Už nějakou dobu jsem znala Vaška Šoupala, se kterým jsem se před hodně lety předtím domluvila, že někdy společně něco uděláme, takže domluva byla rychlá. No a Vašek do “Mániček” přivedl Jirku Pecna, bez kterého si již kapelu v tuto chvíli nedokážu představit. 

Vloni na podzim jsem tě slyšel na koncertě zpívat s kapelou NICE NAVELS. Není složité dělit čas a energii mezi dvě kapely? V čem se obě kapely liší?

Myslela jsem si, že skloubit dvě kapely bude hodně složité, ale za ty dva roky, co to takhle funguje, mě to fakt baví. Je pravda, že někdy se nám termíny kryjí, ale to tak spoustu muzikantů má. Obě dvě kapely jsou hodně rozdílné. V kapele SSM si zahraji na basovou kytaru a zazpívám si hodně rozdílné písně, kde použiji i různé polohy hlasu. Kapela NICE NAVELS hraje vlastní muziku, která má šťávu. Tam pouze zpívám, takže jde pro mě o úplně jiný hudební zážitek. 

Na co z vašeho repertoáru se můžeme v Dobrohostově těšit? Co z vašeho play listu zpíváš nejraději?

Tak určitě se můžete těšit na staré i nové pecky českých i zahraničních zpěvaček. Abyste ale neposlouchali pouze můj hlas, bude zpívat i Jirka Pecen (Sluneční hrob, Poselství štěstí od KRAUSBERRY, Punčocháče od CHINASKI apod.). V poslední době nejraději zpívám SCORPIONS (I Still Loving You), THE CRAMBERRIES (Zombie) a PINK (Who Knew). Snažíme se stále vymýšlet nové věci, které oživí naše vystoupení. 

Jano, když už máš v ruce basu… nenapadlo tě někdy zpívat něco od Suzi Quatro? Nemyslím zrovna If You Can´t Give Me Love, ale třeba tvrdší Can The Can. To by bylo docela stylové…

Suzi Quatro mě napadla, jen jsem nenašla to, co bych od ní ráda zazpívala. Stylové by to asi bylo. Nejde úplně o můj šálek kávy, ale je pravda, že kdyby se trochu upravilo, mohlo by to znít pěkně. Třeba překvapíme. 🙂

Kapela SSM vystoupí v Dobrohostově poprvé a uzavře sobotní program. U toho musíte být! A v žádném případě neodcházet před koncem, konec je úplně nejlepší!! 🙂