TANDEM

„A přesně kolikrát z toho okna vypadl?” (Lestrade)
„Mám to celé trochu zamlžené, inspektore. Přestal jsem to počítat.“ (Sherlock)
Sherlock, epizoda Skandál v Belgravii

 

“V roce 2014 jsme společně s přáteli oslavili 25 let působení naší kapely. Je těžké říci, kdy kapela přesně vznikla. Zajedno si to už tak přesně nepamatujeme, ale zpočátku byla spousta změn. Ani jméno kapely nebylo tak úplně jasné a hraní v počátcích bylo o zkoušení toho, co kdo zahraje a zvládne a také co skousne (vlastně vydrží) „zvuková aparatura“. A to opravdu v uvozovkách, protože aparatura je oproti tehdejší skutečnosti vznešené slovo¨. Takto začíná vzpomínání kapelníka Lubora Pechy na webu www.kapelatandem.cz na začátky kapely, ve které ze všech původních členů nakonec zůstal sám…

V původních představách (pokud nějaké měli) pořadatelů festivalu s původním názvem KNYKSTOCK byl festival určen právě kapelám jako je TANDEM a jejich posluchačům, o čemž svědčí celý “originální” název Malý letní festival tanečních kapel. Klasické bigbítové kapely přišly až později, jak se můžeme dočíst například v bilančním článku k osmnáctinám festivalu.

Kapela založená v roce sametové revoluce v Dolní Krupé, kde má dodnes v přízemí místního kulturního domu zkušebnu, prošla řadou personálních změn a aktuálně hraje v tomto složení:

LUBOR PECHA – kapelník, kytara, zpěv

MARTIN NOVÁK – bicí

ZDENĚK HOŘÍNEK – bass kytara, zpěv

JAN VAVŘIČKA – klávesy

ALEŠ HOSPODKA – sólová kytara, zpěv

VÁCLAV DOČKAL – trubka, vocal, zpěv

PETR JELÍNEK – saxofony, klarinet, vocal

ZBYNĚK MÁLEK – zvuk, světla

V této vizitce budu osobnější než u ostatních ne-pořádajících kapel. Většinu muzikantů znám už dlouho. Lubora Pechu, Petra Jelínka, Vaška Dočkala, Zbyňka Málka, ale nejvíc samozřejmě Aleše, který byl (jako tehdejší kytarista show bandu FORTUNA) spoustu let jednou z opor pořadatelského týmu festivalu. A Honzu Vavřičku, který dodnes v Dobrohostově (kromě jiného) točí pivo. 🙂

Když jsme na začátku devadesátých let začínali hrát s kapelou E.M.I.L., s Luborem Pechou a jeho partou jsme se často potkávali. A když v Havlíčkově Brodě začínaly jako houby po dešti vznikat bary, byla ta setkání ještě jednoduší. Pozdě v noci po hraní se zašlo k Fickovi. V té době se na  Havlíčkobrodsku a v jeho okolí objevilo několik dalších generačně spřízněných kapel (IMPULS, VARIACE, MELODIE, AMIX, TRIK nebo EXPRES, abych vyjmenoval některé), s nimiž jsme udržovali více či méně těsné přátelské vztahy a které všechny (a řada dalších) dříve či později vystoupily na Stockfestu. Ale úplně první byla v roce 1997 právě kapela TANDEM. Jak blízko si s pořadateli kapela byla dosvědčuje nepřerušená řada jejich vystoupení na festivalu v letech 1997 – 2001.

Mám v oblibě termín “dělníci hudby”. Docela přesně vystihuje pozici (či podstatu) plesových a většiny zábavových kapel. Nijak mě neuráží (sám jsem v takové kapele 20 let hrál), naopak, přijde mi výstižný. Výstižný i pro TANDEM. Nástrojovým obsazením malý taneční orchestr s dvěma dechovými nástroji je dobrou alternativou pro ples, taneční zábavu nebo firemní akci, kde pořadatelům ještě záleží na skutečnosti, že hudbu nereprodukují cédéčka, hudební podklady či karaoke systémy, ale muzikanti z masa a kosti. A jsem moc rád, že poctivé dělníky hudby v tandemu Lubora Pechy můžeme v programu 20. ročníku festivalu opět představit. Vidím v tom symboliku!

Jako správná plesová a zábavová kapela má TANDEM v repertoáru impozantních 186 skladeb, z toho 77 dechovek a 109 skladeb ostatních žánrů, převážně rockových. Kompletní repertoár je přehledně rozdělen na polky, valčíky, pomalé skladby a rychlé skladby. Luborovi Pechovi vždycky hlasově seděly skladby Aleše Brichty – v repertoáru jich několik najdeme: Karneval, Nechte vlajky vlát, V uniformě lokaje. Cit pro vhodný výběr repertoáru je důležitý. Stejně jako štěstí na dobrého zvukaře. Zbyněk Málek řemeslu rozumí a za ty roky si vybudoval solidní zvukový aparát.

Před lety jsme řadu let s kapelou E.M.I.L. jezdívali v srpnu hrát oblíbenou štaci organizovaným myslivcům na chatu Bumbálka u Chotěboře. Vždycky mě ten název bavil. Že by oficiální název chaty vznikl tak přímočaře, jak se nabízí? Teď při prohlížení webových stránek kapely TANDEM s nostalgií na ty časy vzpomínám – a vidím, že nás v lese na chatě Bumbálka TANDEM vystřídal. 🙂

Kapela vystoupí v sobotním programu jako druhá v pořadí, tedy od půl sedmé večer. TANDEM – TAM JDEM!! Asi tak…