TRAFFIC JAM

 „Takže. Jak se máš?” (Sheldon)
„Nic moc, můj psychiatr se zabil… a v dopise na rozloučenou z toho obvinil mě.“ (Stuart)
Teorie velkého třesku, epizoda Následky hypotetické katastrofy

 

Konečně jsem pochopil, proč se říká, že angličtina je jazyk hudbě zaslíbený. Na rozdíl od všech ostatních světových jazyků. Jen si představte, že by si kapela dala název Dopravní zácpa. Divné, co? Zato Traffic Jam, to je jiná! 🙂

Z vyprávění Boříka víme bezpečně, že ušlechtilý nápad založit TRAFFIC JAM vznikl v ranních hodinách jednoho podzimního dne roku 1998. Pavel Doležal (Pavka) a Jarda Bořil (Bořík) se sešli v havlíčkobrodském baru U Ficka (tehdejší Mekka muzikantů kapel všech žánrů, kam se stahovali bezprostředně po kšeftu) a vymysleli to. A pak že chlast a ponocování škodí!

Poslední březnovou sobotu minulého roku jsem strávil příjemný večer v havlíčkobrodském baru OKO. Náhoda (věříte na ně?) mě svedla dohromady právě s Pavkou a taky s produkčním klubu OKO Jakubem Balounem. Nebylo to plánované, ale zrovna jsem se chystal napsat první verzi vizitky kapely pro festival v Dobrohostově a tak jsem využil situace… A jako bonus jsem se dozvěděl, že Traffic Jam je jediná kapela, která kdy hrála Kubovi Balounovi na svatbě. 🙂

S Pavkou jsme zavzpomínali a dali dohromady zahajovací sestavu: Jaroslav Bořil – baskytara a zpěv, Pavel Doležal – kytara, Jiří Beránek – bicí, Jiří Kletečka – klávesy, Pavel Prášek – saxofon… Po pár měsících ale TRAFFIC JAM opustili oba Jirkové a uvolnili místo pro Jirku Libru a Jardu Prachaře. Nějakou dobu hráli s kapelou také Honza Duben (foukací harmonika) a později Pavel Kovin Kovačka (foukací harmonika, kytara). Kuriozitou v dějinách kapely je hostování Petra Roškaňuka na několika koncertech.

Jak jsem fungování kapely z odstupu vnímal, zásadním předělem v téměř dvacetileté historii kapely byl odchod právě Pavla Doležala, který se hudebně sblížil s Pavlem Kubátem a spolu založili “volné sdružení ortodoxních zastánců skupinového jazzu” s názvem JazzJoint. Jenže klika! Na uvolněné místo přišel jiný vynikající kytarista (a hudební pedagog) Robert Frei. Pokud jde o pěvecké party, více méně rovným dílem se o ně už dlouhou dobu dělí Bořík s Tornado Lú, jak Evičku při poslední zastávce v Havlíčkově Brodě překřtil Martin Kraus. 🙂

AKTUÁLNÍ SESTAVA A REPERTOÁR

Jaroslav BOŘIL – baskytara, zpěv

Eva NOVÁKOVÁ – zpěv

Jiří LIBRA – bicí

Robert FREI – kytara

Jaroslav PRACHAŘ – klávesy

Foto z vystoupení kapely v loňském programu festivalu Stock Dobrohostov (autor: Stanislav Peluch).

TRAFFIC JAM vznikl původně jako čistě bluesová kapela. Slovo “blues” v angličtině znamená “depresivní, smutný stav”, což charakterizuje i mnoho bluesových skladeb. Postupem času sice repertoár kapely obohatily písně řady dalších stylů vycházejících z blues, ale těžištěm jsou stále kompozice ve dvanácti taktové harmonii.

V současnosti repertoár kapely tvoří asi 40 skladeb, které si TRAFFIC JAM sám aranžuje. Jedná se o nejrůznější bluesové standardy, instrumentální skladby s bluesovými, rockovými, jazzovými či rock´n´rollovými prvky. V play listu najdeme skladby B.B.Kinga, Willie Dixona, Kenny Wayne Shepherda, Erica Claptona, Led Zeppelin, Wiil J. Hammonda a mnoha dalších. Najdeme i čistě jazzové skladby jako Flaminco či Bolero od Maurice Ravela.

Jednou z čistě bluesových skladeb v repertoáru kapely je skladba Sad Sad City od kanadské bluesové zpěvačky a kytaristky Sue Foley. Na nahrávce z loňského ročníku doprovodné akce Podzimního knižního veletrhu s názvem ROCK FOR BOOK si můžeme tuto skladbu poslechnout v podání Traffic Jamu:

TRAFFIC JAM V DOBROHOSTOVĚ

Kromě kapely samé asi jen skutečný znalec historie festivalu bude vědět, že TRAFFIC JAM na festivalu už vystoupil celkem třikrát. První koncertní set se uskutečnil krátce po vzniku kapely v roce 1999. Pohled do archívu současně připomíná, jak moc se festival změnil. Nejen, že se v roce 1999 uskutečnil STOCK na jiném místě než letos a trval jediný den, ale vystoupilo pouze pět kapel. Letošní ročník jich nabídne na ploše tří dnů celkem čtrnáct… Pochybuji vůbec, že jsme se tehdy dívali tak daleko do budoucnosti a že by kdokoli z pořadatelského týmu snil o tom, jak do programu dostaneme kapely jako ŽLUTÝ PES či KRAUSBERRY nebo v žánru dechovek top kapelu MISTŘÍŇANKA. Já určitě ne. Spíše jsme řešili financování akce, která se tehdy ani při tak skromné velikosti kupodivu nepohybovala v černých číslech.

Druhé vystoupení kapely proběhlo již v Dobrohostově, a to v roce 2003. Žánrový TRAFFIC JAM byl obklopen tanečními kapelami a dechovkou (E.M.I.L., FORTUNA, LESANKA, IMPULS, TRIK, MELODIE, VARIACE). S nostalgií si prohlížím tehdejší plakát. Před třinácti lety jsme ještě veřejnosti  zakazovali vstup pod pokutou 100 Kč. A pokuty byly slosovatelné!! Ať žije archív.

potřetí TRAFFIC JAM vystoupil v loňském roce v úvodu pátečního zahajovacího večírku před Ondřejem Hejmou a jeho psí bandou.

Čtvrté, původně spíše nepravděpodobné vystoupení kapely se začalo rýsovat na podzim. Po perfektním koncertním setu Martina Krause s kapelou KRAUSBERRY v havlíčkobrodském Oku se festivalový organizační tým jednomyslně shodnul: chceme Martina s kapelou v programu!! A protože Traffic Jam byl u všech vystoupení Krausberry v Havlíčkově Brodě a jen se s ním stěhoval ze sálu do sálu tak jak vznikaly a zanikaly (postupně legendární Vagon, později Music club Effect a naposledy Klub OKO), nelze beztrestně ignorovat Poselství štěstí a porušit řetěz. Jak říkám, nejsme nějak přehnaně pověrčiví, ale Traffic Jam u toho musí být (pro jistotu) taky!

Traffic Jam vystoupí v sobotním programu v pátek 19. srpna v prestižním čase od 20:00 hodin. Počítám, že vlakem na Kolín nás kvůli následné dopravní zácpě tentokrát (sic!) svezou až ti, co přijdou po nich. Ale i tak to bude stát za to, o tom žádná!