VYSOČINKA

„Mohu vám udělat šálek čaje?” (Sheldon)
„O tom pochybuji, ale jestli má někdo šanci, budete to nejspíš vy.“ (Leonardova matka)
Teorie velkého třesku, epizoda Mateřská kapacita

 

Festival dechových hudeb se blíží mílovými kroky. A máme tu další vizitku kapely, která chystá své vystoupení na prknech, co v Dobrohostově znamenají svět. Jako tradičně poslední kapela třídenního maratonu (s jedinou výjimkou loňského ročníku) se představí humpolecká VYSOČINKA, která v letošním roce oslaví rovných dvacet let na scéně!

Kapela byla založena v roce 1997 bývalými spolužáky ze Základní umělecké školy v Humpolci. První vystoupení tehdy šestičlenné kapely pod vedením Pavla Jecha se uskutečnilo 3. května 1997 na rodinné oslavě narozenin.

„VYSOČINKA je nejmenší profesionální dechovka z Vysočiny… Během svého působení získala několik cen z prestižních soutěží v oblasti dechové hudby. Známá je nejen v celé České republice, ale své fanoušky má i v Holandsku, Belgii, Francii, Švýcarsku, Spolkové republice Německo a v Polsku. Vysočinka se skládá z pěti muzikantů a dvou zpěváků a vystupuje v klasických krojích z Vysočiny. Za krátkou dobu trvání Vysočinka natočila čtyři (dnes již šest – poznámka autora) zvukové nosiče, tři televizní pořady a úspěšně spolupracuje s Českým rozhlasem…” (z webu kapely).

Za osmnáct let svého působení se VYSOČINKA stala jednou z nejoblíbenějších dechovek nejen v rámci regionu Vysočiny. To ostatně dobře dokumentuje četnost jejich vystoupení. Výjimkou z pravidla není více jak deset hudebních produkcí v měsíci při různých příležitostech. Skutečně mě zaujalo úctyhodných 178 vystoupení kapelou absolvovaných v roce 2002. Kapela mnoha tváří má na kontě řadu výjezdů do zahraničí, opakovaně vystoupila na Moravských dnech v americkém Chicagu.

Pojďme k bohaté diskografii… V roce 1999 kapela nahrála své první CD názvem Rodné Jiřice, čímž VYSOČINKA vzdala hold obci, se kterou úzce spolupracuje od svého založení. V roce 2000 kapela vydala v Kubešově hudebním vydavatelství CD Máničko moje, nazvané podle titulní písně. Třetí album s názvem Pět let (2002) na společném koncertu pokřtili Karel Hegner a Franta Uher. K desátému výročí založení kapely pak VYSOČINKA vydává CD Na přání. Slavnostní křest tohoto alba proběhl 11. května 2007 v Humpolci na galakoncertě uspořádaném k desátému výročí od založení kapely. V polovině července 2011 pak VYSOČINKA vydává páté pořadové album Krámek s písničkou a v roce 2012 představuje předposlední CD s názvem Postavím si malou chaloupku.

Kuriozitou je podíl kapely na albu Rádio děda rockové kapely WOHNOUT. Pod uměleckým názvem KAČÍŇANKA a za účasti Anny K. na toto album VYSOČINKA nahrála a nazpívala valčík Vyletěl slavíček.

Dostáváme se téměř do současnosti. V říjnu 2014 poskytl Tomáš Vodrážka, kapelník a pedagog humpolecké Základní umělecké školy v jedné osobě, zajímavý rozhovor pro Pelhřimovský deník. Tomáš kromě představení kapely a svých hudebních zkušeností dává nahlédnout do repertoárové kuchyně kapely (“Ty umělé písně, navíc s modernějším textem, se podle mě k dechovce nehodí…dříve jsem i obcházel starší lidi a hledal zaniklé skladby”), sděluje svůj názor na Šlágr TV nebo odpovídá na otázku, zda se dá uživit dechovkou na plný úvazek (“Muzika je dobrý koníček, ale špatné zaměstnání”). Dávno si myslím to samé.

Archív Českého rozhlasu je dobrou příležitostí, jak přiblížit hudební produkci kapely. Magazín Zdeňka Voráče nabízí profily osobností či kapel v žánru dechové hudby. V pořadu ze dne 9.9.2012 o “temperamentní a stále oblíbenější Vysočince” autor představuje skladby z jejich posledního řadového CD Postavím si malou chaloupku. Záznam pořadu si můžeme poslechnout tady. A novější koncert pro Český rozhlas z roku 2015 najdeme tady.

Vedle dechovek kapela dobře dává také swingové věci. Poslechněte si v podání VYSOČINKY původně francouzský hit, který v polovině šedesátých let proslavila Marta Kubišová pod názvem Loudá se půlměsíc (Je Te Perds). Video záznam je z prosince předloňského roku a skladba začíná v čase 7:32.

Na festivalu dechových hudeb v Dobrohostově kapela vystoupí ve složení:

MICHAL BEZSTAROSTA – trumpeta, zpěv

TOMÁŠ VODRÁŽKA – baskřídlovka, trombon, zpěv

VÍT VODRÁŽKA – harmonika, saxofon

MAREK FILLA – tuba, baskytara, zpěv

ALEŠ BOČEK – bicí

DANA BEZSTAROSTOVÁ – zpěv, tamburína

ONDŘEJ KOLČAVA – zvukař, trumpeta, zpěv

V průběhu předloňského vystoupení právě na dobrohostovském festivalu kapela pokřtila své zatím poslední cédéčko “Svět je kniha nádherná – VYSOČINKA hraje písničky s texty Jaroslava Hájka. Slavnostního křtu se osobně zúčastnili i hudební skladatelé Jan Lipold, Vladislav Suda, Antonín Tichý a Libor Mikl, jak si povšimnul Vladimír Míra Lysý, který se za tímto ročníkem festivalu ohlédl v Jihlavských listech. Záznam z koncertu od velkého příznivce festivalu Josefa Novotného z Rynárce, který dokumentuje přátelskou atmosféru na “nedělních dechovkách v Dobrohostově” si můžeme prohlédnout a poslechnout v tomto videu:

Letošní vystoupení kapely VYSOČINKA v Dobrohostově začne dvacet minut před sedmou večer a uzavře festivalový program. Pokud by se Broďákům zdálo čekání na oblíbenou humpoleckou kapelu příliš dlouhé, mají příležitost si kapelu užít už tuto sobotu v Hotelu Slunce na Muzikantském plese tradičně pořádaném Milanem Slaninou. VYSOČINKA příští týden zakončí náročnou plesovou sezónu, když ferman kapely v prvních třech měsících letošního roku čítá neuvěřitelných 33 koncertů a plesů. Pánové a dámy, kdo to má? 🙂