ZA NOTOU

 „Dohoda spolubydlících? Děláš si srandu? Žijeme ve světě chaosu.“ (Sheldon)
Teorie velkého třesku, epizoda Sheldonova teorie chaosu

 

Sobotní festivalový program zahájí kapela z Chotěboře s poetickým názvem ZA NOTOU. Pokud by Bořík včas (po hodině) neukončil jejich produkci, na ostatní kapely by se v sobotu zřejmě vůbec nedostalo. ZA NOTOU se vydávají za notou skutečně důkladně – jejich repertoár čítá celkem 152 skladeb všech žánrů!

Na některé muzikanty člověk naráží v jednom kuse. Jako třeba na Kovina (dříve Traffic Jam blues band, Jazzibaba a řada dalších, v současnosti vystupuje hlavně s Marcelem Křížem či s Janis Joplin revival), více o něm třeba tady.

Kapelu ZA NOTOU totiž založil právě Kovin. Takto kapela popisuje začátky na svém webu: „Hudební uskupení „Za notou“ založil v roce 2013 Pavel „Kovin“ Kovačka, styl nazval „countryschrammelbeat“, to znamená trochu country, trochu big beat, sem tam pop a lidová tvorba 🙂, „schrammel“ v názvu vysvětluje: náhodné seskupení hudebníků nevalné úrovně 🙂. Kovin po svém boku zkoušel různé hudebníky, nakonec vsadil na jistotu a složil kapelu z muzikantů hrajících i v jiných kapelách z Vysočiny a blízkého okolí.“

Kovin před rokem z důvodu časového zaneprázdnění kapelu opustil. Kapela dnes hraje v této sestavě:

Martin Novák – bicí nástroje, perkuse

Bořek Běhounek – akustická kytara, zpěv, dobro

Zdeněk Hořínek – baskytara, zpěv

Aleš Hospodka – sólová kytara, zpěv

a jako častý host

Alena Fuxová – zpěv, klávesy

Zatímco Bořka Běhounka si mohou fanoušci country pamatovat z dlouhodobého působení v kapele DOSTAVNÍK, Martin Novák a Zdeněk Hořínek tvoří beatovou rytmiku kapely TANDEM, ve které už pár let hraje na kytaru (po odchodu z FORTUNY) také Aleš Hospodka.

Repertoár má kapela spořádaně rozdělený do sekcí: contry, rock, nové skladby, lidovky a možná trochu překvapivě –  pohádky. 🙂

Kdyby se v komnatách běhoun jak hrom natáh,
a na něm akrobati začali kejklovati
kdyby nám v paláci, pištěli dudáci,
to by se krásně žilo, to by byl ráj.

Běhoun v Dobrohostově na parketu nehrozí, ale stejně přijďte včas. Taneční beton v sobotu odpoledne v pět je Váš!! 🙂

ROZHOVOR S MARTINEM NOVÁKEM

S kapelníkem Martinem Novákem se už nějakou dobu známe. Využil jsem této příležitosti a tady je krátké interview speciálně pro festivalový blog.

Martine, jak složité je dělit čas mezi kapely TANDEM a ZA NOTOU?
Máme dohodu tak, že plesová sezóna od prosince do března je blokována pro Tandem, ostatní akce jsou po vzájemné dohodě, zatím to funguje. Tandem přes jaro a léto moc akcí nemá, muzika by nám chyběla, proto vlastně vznikla tato kapela, abychom si „zabékali“ po celý rok.
Líbí se mi názvy kapel, které nejsou úplně triviální. Za notou má svoji poetiku. Kdo je autorem? Ví se něco o tom, jak název kapely vznikl?
Autorem názvu je zakladatel kapely „Kovin“ a účelem bylo, aby se trochu odlišil od ostatních. A to se myslím povedlo.
Počet 152 skladeb v repertoáru, který uvádíte na webových stránkách, je úctyhodný. Opravdu jste schopni všechny skladby bez předchozí zkoušky zahrát?
Ano. Vždy po skončení plesové sezóny Tandemu děláme zkoušky a přehrajeme všechny skladby z našeho repertoáru. Samozřejmě, občas se najde nějaká ta „bota“, ale aspoň se pozná, že hrajeme naživo.
Jste v kontaktu se zakladatelem Kovinem? Vystupuje s vámi ještě někdy?
Jsme v kontaktu, vystupování s námi se nebráníme. „Kovin“ je ale velmi časově zaneprázdněn studiem konzervatoře, výukou na „Lidušce“ a hraní v dalších kapelách. Ale věřím, že si určitě zase spolu někdy zahrajeme.
Jak často s vámi zpívá Alena Fuxová?
Jak to jen jde! Její domovskou kapelou je E.M.I.L., přes to nejede vlak. Takže to má podobně, jako my u Tandemu. Jsme rádi, pokud s námi vystoupí, je to pro kapelu velkým přínosem.
Co z Vašeho repertoáru nejraději hrajete? A na co publikum nejlépe reaguje?
Máme rádi country, hrajeme to po svém, trochu s beatovým nádechem, to nás baví. A ještě pohádky, když jsme je v repertoáru neměli, tak na konci jedné akce vytáhl „Kovin“ zpěvník, co učí děti. Daly jsme pohádky z „koule“, měly velký úspěch a od té doby to s nimi na konci vždycky dorazíme!
Nemohl jsem přehlédnout, že „tandemová“ část kapely (což jsou skoro všichni) si festival v Dobrohostově docela oblíbila a jezdí tam pravidelně. To mě upřímně těší. Co vás tam nejvíc táhne?
Na „Štok“ se vždy těšíme, je to pro nás takový muzikantský svátek. Poslechneme kapely, popijeme, ale hlavně je možnost setkat se a moudře pohovořit s ostatními hudebníky a kamarády, které kvůli hraní vidíme opravdu málo.
Martine, děkuji za odpovědi. Ať se vám daří!